Popotovanje po deželi kralja Matjaža


08.10.2021

Dijaki 2. letnika so se odpravili na ekskurzijo po slovenski Koroški

 

Avtorica: Irina Vehovec iz 2. f

 

V torek, 21. 9. 2021, smo se dijaki 2. f, 2. b in 2. č odpravili na celodnevno ekskurzijo na slovensko Koroško. Ob 7.30 smo se odpravili na pot iz Kranja proti Mežici. Pot je bila zelo dolga, saj smo se vozili več kot dve uri in ob 10-ih prispeli v mežiški rudnik in rudarski muzej. Nato smo se s pravim rudarskim vlakcem popeljali v osrčje gore Pece, v turistični rudnik in spoznali delo rudarjev, ki so si več kot 300 let služili kruh s kopanjem rude. Ogledali smo si rudarski muzej, ki se nahaja na 8. in 7. nadstropju, pri tem smo se nahajali skoraj 600 m pod površjem in smo s pomočjo stopnic premagali kar 28 višinskih metrov ter si s tem prislužili dobro in obilno kosilo.

Nato smo se zopet podali na pot in ustavili v župnišču v Libeličah, kjer je bila leta 1997 ob petinsedemdesetletnici priključitve Libelič k matičnemu narodu odprta stalna muzejska zbirka. Ogledali smo si dimnico in t. i. črno kuhinjo, kjer je zdaj stalna razstava, in kmečko zbirko v župnijskem skednju. Staro kuhinjo v župnišču, z dimom in sajami počrnelih sten, po domače imenujejo črna kuhna, med znanimi razvojnimi tipi kuhinj je pa ta posebnost, saj je skoraj kvadratni prostor kuhinje umeščen med široke kamnite zidove in z lego pod nivojem pritličja spominja na kletni prostor.

Kmečka zbirka kaže tradicionalno kmečko gospodarstvo, značilno za obdobje od druge polovice 19. stoletja do okoli leta 1970 na območju današnje krajevne skupnosti Libelič, Libeliške gore in Gorč. Razstava je bila postavljena na pobudo vaščanov, ki so želeli prihodnjim rodovom ohraniti vsaj del materialne kulturne dediščine, ki kaže pretekle načine dela in življenja preprostega kmečkega človeka.

Nazadnje smo si ogledali še podružnično cerkev sv. Jurija v Legnu, ki je kulturni spomenik. Ob vhodu v cerkev smo si povrh čevljev obuli copate, da ne bi poškodovali steklenih tal, skozi katere lahko opazujemo ostanke zgodnjesrednjeveške cerkvice iz 9. do 10. stoletja in karantanskih grobov. Iz Legna smo se odpravili pozno popoldne in po dolgi vožnji, vsi utrujeni, prispeli v Kranj.

    
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2020 2021 2022
november december januar
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se