Kranjski gimnazijci sodelovali pri Vračanjih


12.02.2019

Layerjeva hiša v Kranju ob Prešernovem dnevu izdala prozna dela mladih gorenjskih avtorjev

 

Avtorica: Hana Bujanović Kokot iz 2. a

 

Mladi gorenjski avtorji, med katerimi so tudi dijaki Gimnazije Kranj, sedanji in nekdanji, se vračajo, tokrat v antologiji kratkih zgodb, naslovljeni Vračanja. Lani poleti in jeseni so v Layerjevi hiši enkrat mesečno potekale t. i. Pripovedne ciklame – mladi so prihajali pripovedovat svoje zgodbe in poslušat pripovedi drugih. Kasneje so bile med slišanimi zgodbami izbrane najboljše, ki so bile izdane v antologiji mladih gorenjskih pisateljev in pisateljic z naslovom Vračanja.

Naslov, kot pravi Ana Žunič, avtorica uvodne besede in selektorica zgodb ter voditeljica Pripovednih ciklam, vabi k vračanju k malim osebnim radostim in žalostim, nazaj v srčiko človeške intime, v kraje, kjer se mešajo ljubezen, smrt in iskanje smisla, kjer je iskanje usmerjeno v notranjost. V knjigi se je predstavilo dvajset pisateljev in pisateljic, med njimi tudi Erazem Baškovec z Jesenskostnostjo, Neja Jeraj Sedej s kratkima zgodbama Spomini so v pastelih in Slika železniške postaje, Izabela Potočnik s Kraljico ulice, Črt Štrubelj s Klošarjem in Hana Bujanović Kokot s ciklom Ljubiti in Pravljico našega časa. Ob izidu Vračanj so svoja dela tudi predstavili in na Prešernov dan tako teraso Layerjeve hiše ovili v tančico besed, ki opevajo grenkost življenja, krhkost odnosov, mehkobo sončnih zahodov in toplino trenutkov.

Med prireditvijo pa se je porodilo vprašanje, kaj mladim pisanje resnično pomeni in ali je med mladino še vedno toliko zanimanja za pisateljevanje in pesništvo, o čemer priča že samo ustvarjalno pisanje na Gimnaziji Kranj, ki se mu je letos pridružilo več kot deset dijakov, ki bodo vsi del letos že četrtega šolskega zbornika, katerega naslov naj zaenkrat ostane skrivnost.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2022 2023 2024
december januar februar
p t s č p s n
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se