Gimnazija Kranj na mednarodnem debatnem turnirju Ljutomer


15.03.2021

10 kranjskih gimnazijcev se je pomerilo s 750 debaterji z vsega sveta

 

Avtorja: Živa Rozina in Lan Jošt Kozole iz 1. d

 

Med 5. in 10. marcem 2021 se je preko spleta odvijal pomemben srednješolski Mednarodni debatni turnir Ljutomer. Tekmovanja se je udeležilo več kot 140 ekip oziroma kar 750 debaterjev in debatnih sodnikov mentorjev z vsega sveta. Med njimi je bilo deset slovenskih srednjih šol, Gimnazijo Kranj pa je s ponosom zastopalo kar deset debaterk in debaterjev: Larisa Jakopič (2. b), Urša Ahčin (3. h), Lara Potočnik (3. č), Klara Majer Bukovnik (2. c), Lan Jošt Kozole (1. d), Larisa Grbić (1. e), Vesna Zarja Kožuh (2. c), Lara Erzar (2. c), Monika Sunesko (3. č) in Živa Rozina (1. d).  Priprave na tekmovanje, ki so potekale v sodelovanju še z drugimi slovenskimi gimnazijami in sam turnir, so bili odlična priložnost za pridobivanje izkušenj, podiranje stereotipov in spoznavanje neverjetnih ljudi. Razpravljali smo o neštetih temah in prav zanimivo je bilo dobiti vpogled v to, kako različni so nazori naših sovrstnikov glede na to, s katerega dela sveta prihajajo, pa čeprav smo si na koncu vsi še kako podobni.

Ko so se po končanih debatah strasti malce umirile, smo o aktualnih temah največkrat začeli razpravljati čisto prijateljsko. Čutiti je bilo ogromno pozitivne energije in kljub utrujenosti se je na ekranih risalo veliko nasmejanih obrazov. Čeprav je tekmovanje letos potekalo na spletu, nas to ni prav nič omejevalo. Ravno obratno, morda je bilo za udeležbo še koristno, saj je spletni turnir omogočil, da so se v dogodek lahko vključile tudi ekipe iz daljnih dežel, kot so: Bangladeš, Pakistan, Filipini, Kitajska, Singapur, Hong Kong, Koreja, Finska, Gruzija, Mongolija, ZDA, Oman, Katar, Nizozemska in še in še. Nekaj, kar v tem času brez tehnologije zagotovo ne bi bilo mogoče.

Čeprav se je skozi kvalifikacije v naslednji krog prebila le slovenska ekipa z Gimnazije Bežigrad, smo se na turnirju vsi udeleženi zagotovo še kako zabavali in se ogromno naučili. V skupnem seštevku smo tako zasedli 56. in 65. mesto, najlepše pa je, da nas je za sodelovanje in nove prijateljske debate prosilo več ekip, s katerimi smo se spoznali na turnirju. Na koncu si torej po uspešnem timskem delu lahko čestitamo, se veselimo novih izzivov ter upamo, da se z novimi znanci kdaj na debatah srečamo tudi v živo, ne le preko spleta.

 

Za zaključek še nekaj najvidnejših uspehov dijakov Gimnazije Kranj:

Monika Sunesko (3. č):

12. mesto med govorci, katerih angleščina ni materni jezik,

15. mesto med novinci (dijaki, ki debatirajo manj kot leto dni),

74. mesto v skupnem seštevku.

    
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2020 2021 2022
november december januar
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se