Novice

 
 
Tevž medalje ni odnesel naravnost domov, ampak je že v Bathu v Angliji, kjer se bo danes, 15. julija 2019, začela 60. mednarodna matematična olimpijada.
 
7 zlatih maturantov je na splošni maturi, 12 na mednarodni maturi. Jan Krajnik je diamantni maturant, zlati maturant Blaž Erzar je dosegel 99 točk pri matematiki na višji ravni. Uspeh na maturi je bil 100 %.
 
Tabor, ki ga že četrto leto zapored organizirajo dijaki Gimnazije Kranj – tokrat nas je bilo osem – pod mentorstvom profesorjev in je namenjen osnovnošolcem predmetne stopnje, želi mlade spodbuditi k raziskovanju narave - očem vidne in nevidne.
 
V letošnjem šolskem letu je bilo 220 odličnih dijakov, od tega 33 odličnih s 5.0, seveda brez 4.h.
 
Kljub temu da je bila pot naporna in orientacijsko zahtevna, smo jo vsi uspešno premagali in ob tem pridobili nekaj izkušenj za končno odpravo septembra v naslednjem šolskem letu.
 
Evropska fizikalna olimpijada je znana po tem, da so naloge zelo težke – nihče ni še pisal več kot 75 %, lansko leto je bila meja za bronasto medaljo, ki jo prejme boljša polovica tekmovalcev, 21 %.
 
Gimnazija Kranj je prejela priznanje za dobrodelni projekt DrugaRoka, ki je bil izveden novembra 2018 in s katerim smo zbirali denar za Gorenjsko društvo za cerebralno paralizo Sonček.
 
Vsak udeleženec je prejel lepo kartonasto šatuljo v obliki prizme, ki je v sebi skrivala praskanko zemljevida sveta – da bo vsak lahko označil, katere države je obiskal, in se na koncu vrnil v rodno Slovenijo.
 
Po čast in slavo smo se v sredo, 29. 5. 2019, opravili v Ljubljano, kjer se je na Gospodarskem razstavišču odvijala zaključna prireditev s podelitvijo priznanj za vse natečaje, organizirane pod okriljem Društva Planet Zemlja.
 
Postopek nastanka časopisa je dolgotrajen in zapleten proces, ki se začne pri kakovostnem novinarstvu z odhodom novinarjev na teren in njihovim pridobivanjem verodostojnih informacij s terena.
 
Tekmovanje Kitajski most je vsako leto sestavljeno iz treh delov - enominutni osebni predstavitvi v kitajščini sledijo vprašanja s področja kitajske kulture in »talent show« točka, kjer se, kot že ime pove, tekmovalci predstavimo s svojim talentom.
 
A moram reči, da pisati po naročilu še ne znam. Ne člankov, ne pesmi, kaj šele zgodb. Dogodke moram začutiti, si med njimi delati zapiske, kdaj celo kaj narisati, na natečaje svoja dela po navadi oddam zadnjo minuto. Kakor pač pride.
 
V zborniku pa je poleg nagrajenih uvrščenih še več dijakov naše gimnazije, in sicer Hana Bujanović Kokot iz 2. a, Kaja Magovac in Eva Ručigaj iz 2. e ter Žan Žnidar iz 3. b.
 
Čeprav še vedno ne vem, kje se bom znašla čez deset let, sem prepričana, da mi bo uspelo in vsem ostalim tudi, če smo za cilj pripravljeni dati vse, a hkrati z namenom in načrtom, ki nam bo preprečil brezglavo udarjanje nekam, kjer rešitve ni.
 
Vse zgodbe so mi bile razburljive in z veseljem in zanimanjem sem jih poslušal razpravljati o letih šolanja na naši gimnaziji, zato sem si jih vtisnil v spomin in o njih razmišljal še dolgo časa.
 
Izmed skoraj stotih prijavljenih na natečaj sem se uvrstila v vodilno šesterico.
 
Povedala je, da so njena gimnazijska leta poleg učenja še posebej zaznamovali izjemno dobri odnosi in prijateljstva, ki so se stkala med njimi. Tako je vživeto pripovedovala, kako so, po odpisani kontrolni nalogi, s prijatelji odhiteli do dijakov drugih razredov in jim povedali, kar se je dalo vprašanj in odgovorov, če bi bilo katero slučajno enako.
 
Doletela so nas vprašanja in zagate kot so: "Zakaj je naselja označevati za trge zastarelo," ali pa: "Kako izračunati naklon pobočja brez kalkulatorja?" Že po dobri stari navadi večina vprašanj iz testa ni bila vezana na to, kar smo morali opazovati na terenu.
 
Ponosno smo predstavili svoje delo, pustili smo, da so naše besede prežele zrak in puščamo jim prosto pot do vaših misli.
 
Gimnazijo Kranj sta obiskala predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Finske Sauli Niinistö z namenom, da bi z mladimi govorila o klimatskih spremembah, ki vplivajo na prav vsakega izmed nas, njihovi kritičnosti in potrebnih ukrepih.
 
Na državno tekmovanje iz znanja kemije se je uvrstilo 20 kranjskih gimnzijcev in ti so poželi izjemen uspeh. 7 dijakov je osvojilo zlato Preglovo plaketo, 8 pa srebrno.
 
Na Gimnaziji Kranj je slovesno ves dan. Maturantje že zjutraj pripravijo zanimive osmrtnice in se z bobnarjem na čelu odpravijo po šoli, da se poslovijo od profesorjev, dijakov in učilnic, v katerih so štiri leta gulili šolske klopi.
 
»Saj je … navaden človek.« Menim, da je prav to tisto, kar me je pri njem najbolj navdušilo. Nasmejanost in klepetavost – z udeleženci je postal in se pogovoril s prav vsakim, dokler niso bili nestrpni že vso uradno spremstvo in novinarji okoli njega.
 
Dela dijakov pesnikov, pisateljev in ilustratorjev), ki se izražajo v pisani besedi, lahko najdete v letošnjem literarnem zborniku Gimnazije Kranj Vnetljivo.
 
Po hudi borbi v zadnjem kolu je Monika postala zmagovalka državnega prvenstva, kar jo je posledično povzpelo v ekipo državne reprezentance, Zala pa si je z dvema zmagama v zadnjih dveh kolih priborila 3. mesto. Dijakinji uspeha nista pričakovali, zato sta bili stopničk še toliko bolj veseli.
 
Zakaj je pomembno, da je več žensk aktivnih v mednarodni skupnosti in v mednarodnih odnosih, vključno z diplomacijo?
 
Tako individualno kot tudi skupinsko so v kategoriji gimnazij dosegli odlične rezultate: na individualnem delu so vsi trije osvojili zlato priznanje, skupinsko pa so se uvrstili na izvrstno 2. mesto.
 
Na zadnjem izbirnem testu se je Aleš Globočnik uspel uvrstiti med najboljše štiri in se tako uvrstil na mednarodno kemijsko olimpijado, ki bo julija 2019 v Parizu.
 
Glavni cilj Dneva inovativnosti je bil v mladih vzbuditi kreativnost, da bomo na svoji karierni poti na stvari in izzive gledali izven ustaljenih okvirov in tako prišli do rezultatov. Inovativnost je danes namreč ena izmed najpomembnejših kompetenc, ki jih delodajalci iščejo pri mladih, zato je bil obisk dogodka zanimiva izkušnja, saj je pogosto potrebno le malo spodbude, ki pripelje do inovativnih idej.
 
Mesto smo v štirih dneh prečesali podolgem in počez, vmes pa obiskali tudi Oxford in Windsor, ki sta ogledom dodala tisti kanček čarovnije, skrite pod od sonca zdelanim kamnom, ki je med stolpnicami zaposlenega Londona nismo našli.
 
Čeprav nam je bilo delo v izziv, smo bili uspešni in pri tem spoznali pestrost prevajalskega dela ter se na poučni delavnici seveda tudi nekoliko zabavali.
 
V reševanju kompleksnih problemov so se pomerili s konkurenco iz vse Slovenije in dosegli odlične rezultate.
 
Kar 27 kranjskih gimnazijcev se je uvrstilo na državno matematično tekmovanje. Skupno so osvojili 7 zlatih priznanj, 17 srebrnih in 45 bronastih.
 
Vsi trije kranjski tekmovalci smo posegli po najvišjih odličjih; z Davidom kot prvim nagrajencem na čelu, njemu pa sva sledila Dan in Juš s tretjima nagradama.
 
Ana Koprivnikar in Tadej Rajgelj iz 4. h sta dosegla zlato priznanje, Zala Blaznik iz 3. h, Klara Grilc iz 2. a, Neli Mrkun iz 2. c, Nejc Horvat in Aljaž Kirar iz 1. a pa so prejeli srebrno priznanje.
 
Nad vprašanjem sem se za trenutek zamislila, saj slednje ponuja precej širšo paleto odgovorov, kot se morda zdi na prvi pogled.
 
Večer je vodil dr. Edvard Kovač, pridružili pa so se mu tudi zanimivi gostje iz Portugalske, Francije in Makedonije.
 
Mirna Broder 1. e je v svoji kategoriji osvojila drugo mesto v disciplini 100 m prosto, ter tretje mesto v disciplini 100 m hrbtno.
 
Odkrili smo, da se naša mnenja ne skladajo in imamo predstavniki različnih držav članic različne poglede na dano problematiko.
 
V duhu Cankarjevega leta, ki smo ga ob njegovi smrti obeleževali lani, je bilo tudi branje posvečeno prav njemu.
 
Kar dvakrat jim je uspelo preseči tisto »magično mejo« - 90 odstotnih točk, ki zelo dobre zbor loči od odličnih, z zlatom nagrajenih zborov.
 
Za konec smo se povzpeli na manjšo vzpetino, s katere smo se spustili in se nato ustavili s pomočjo cepina.
 
Po podzemnih rovih smo znova ugledali sončno svetlobo pred Evropskim parlamentom, kjer nas je sprejel evropski poslanec Ivo Vajgel in nam namenil nekaj besed.
 

»Ni planeta B.«

16.03.2019
Pomembno je, da začnemo ukrepati že zdaj, sicer bo že prepozno. Moramo si zapomniti, da je boj za okolje boj za našo prihodnost.
 
S tem smo dokazali, da nas skoraj prazne tribune in sonce, ki nam sveti v obraz, še zdaleč ne bodo ustavili.
 
Gimnazija Kranj je prejela tudi pokal za ekipno drugo mesto med dijaki. Kljub manjšim težavam z vremenom in vzdržljivostjo proge se je smučarska sezona zaključila v dobrem vzdušju, ki nas bo spremljalo vse do naslednje zime.
 
V imenu Slovenije in Gimnazije Kranj je govorila Klara. Predstavila je aktivnosti kranjskih gimnazijcev na področju varovanja okolja in spregovorila še nekaj besed o našem pogledu na okoljske probleme, ki zadevajo Srbijo, in kako bi se jih lotili mi.
 
In prav ta delavnica, ki je pesniško obarvala začetek marca, ko bomo med drugim praznovali tudi svetovni dan poezije, je dokazala, da mladi še vedno radi sežejo po pisalu, sedejo, ustvarjajo in konec koncev tudi ustvarijo.
 
Na državno ekološko-novinarsko tekmovanje Zeleno pero se je uvrstilo sedem kranjskih gimnazijcev.
 
Čeprav je teden minil mnogo prehitro, bo zasnežena in v jutranjih urah neznansko lepa Estonija v naših srcih vedno imela posebno mesto.
 
Tekma je bila napeta, a je sreča zmago na koncu pretehtala na bežigrajsko stran. Naši fantje so s tem dogodkom sicer izpadli s prvenstva, a ostajajo optimistični in se že veselijo naslednjih preizkušenj.
 
Na gimnazijo prideš resno delat, to smo razumeli vsi v razredu. Je okolje, ki te naredi boljšega človeka.
 
Pripovedoval je o avanturah, za katere se zdi, da so skoraj nemogoče, in tudi sam jih je opisal kot tiste zgodbe, ki se jih pripoveduje ob taborniškem ognju, kjer je vsaka stvar malo večja, kot je v resnici.
 
Ob izidu Vračanj so svoja dela tudi predstavili in na Prešernov dan tako teraso Layerjeve hiše ovili v tančico besed, ki opevajo grenkost življenja, krhkost odnosov, mehkobo sončnih zahodov in toplino trenutkov.
 
Nina Cankar je postala državna prvakinja med prvimi letniki, Tjaša Sušnik pa med drugimi letniki.
 
Sem že v previsu. Naredim naslednji gib, ko začutim, da se moje noge tresejo. Želim si, da bi še nekaj časa zdržala. Še en gib. In še en.
 
Izjemen uspeh kranjskih gimnazijcev na regijskem Cankarjevem tekmovanju.
 
Med številnim občinstvom je bilo le malo navijačev, zato nas njihovo zagreto navijanje ni motilo. Tekmo smo hitro zaključile z odločno zmago z 2 : 0 in se uvrstile na 2. mesto.
 

Pogumne odločitve

11.02.2019
V četrtek se je v Predsedniški palači odvijal zaključni in hkrati osrednji dogodek v sklopu kariernega tedna, naslovljen Pogumne odločitve.
 
Zaupal nam je, da zelo rad obišče Bled in da ga nepalski konzul počasi spoznava s slovensko kulinariko, ki se mu zdi v primerjavi z nepalsko začinjeno hrano (izmed katere najbolj pogreša momote) na trenutke pusta in mu je všeč, le krvavice mu niso po godu, prav tako pa bi rad obiskal slovenske gore.
 

Prešernov dan 2019

11.02.2019
Tudi gimnazijci Gimnazije Kranj smo bili že tradicionalno zelo dejavni v obeleževanju tega praznika, ne le na ta dan, ampak že tudi nekaj dni prej.
 
Osvojile smo končno 4. mesto, a nas so se najbolj dotaknile lepe misli profesorja Janeza Malija, ki je na nas ponosen, predvsem zato, ker smo uspele sestaviti dekliško nogometno ekipo.
 
Igralci so bili od prve do zadnje ponovitve zbrani, suvereni, odlični. Naši dijaki so jim pomagali pri lučkah, glasbi, rekvizitih, maski in frizurah.
 
Za uvrstitev v ekipo je bilo potrebno rešiti dodatne naloge, v marcu pa ga čaka še praktični del preizkusa, kjer bo moral s teleskopom ročno poiskati čim več nebesnih objektov.
 
Končali smo na tretjem mestu, prvo mesto pa so osvojili favoriti s Srednje šole za strojništvo iz Škofje Loke in se uvrstili v polfinale.
 
Vreme je bilo v soboto zelo lepo, tako da smo se lahko naužili sonca in uživali v smuki.
 
Našo šolo smo zastopale Ana Dora Jeras, Vita Kolenko, Zala Jenko, Lana Kejžar, Pia Kristanc, Anja Zorn, Nuša Belehar, Sara Brina Kalan, Ajda Rekar, Nina Gogič in Ana Ušaj.
 
Tako smo se iz Kopra vrnili s polnim izkupičkom dveh zmag in z uvrstitvijo v naslednji krog.
 
Vse smo pretekle dvokilometrski pokljuški maraton in na koncu stale na stopničkah. Četudi smo prejele pokal za številčnost, smo se počutile na vrhu sveta.
 
Ponosna sem, da lahko tudi širši javnosti pokažem, kako dobre smo šahistke Gimnazije Kranj. Zali zmago privoščim, ker si jo je zaslužila, a se naziva državne prvakinje tudi sama ne bi branila … Mogoče naslednje leto.
 
Najboljši v skupini tretjih letnikov je naš briljantni dijak Tevž Lotrič iz 3. h, ki je zasedel 1. mesto, prejel zlato priznanje in tako postal državni prvak. Med prvimi letniki je Benjamin Bajd iz 1. a, je osvojil izvrstno tretje mesto in zlato priznanje.
 
Ko smo naslednji dan dijaki in profesorji prespali budilko in še v pižamah hiteli zbujat učence. Ko so nekateri plesali hip hop, nekateri flamenko, nekateri pa kar po mizah. Ko je odbil poldan naslednjega dne, so učenci počasi začeli odhajati domov, dijaki pa v postelje.
 
Slovenci naj bi pred 23 leti na ta dan pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini. Gimnazijci se tokrat nismo nujno pokazali v vsej svoji enotni slavi, smo pa zagotovo obogatili dnevno dozo smeha in veselja vseh prisotnih, kar danes v samostojni, a razdvojeni Sloveniji, pomeni več, kot bi si človek predstavljal.
 
Zbrali smo 42 kg mačje hrane in 83 kg pasje hrane, torej skupno 125 kg hrane. Poleg tega pa smo zbrali še igrače, povodce, oprsnice, vratnice in več kot 150 odej in brisač.
 
Najbolj nepozabna je bila 43-minutna Dvořákova simfonija Iz novega sveta. Zadnji in rekordno hitro razprodani Veliki božični koncert Gimnazije Kranj sta zaključili pesmi Lep je dan in Radetzky March ob stoječih ovacijah gledalcev.
 
Današnja MEPI-sobota v primerjavi z drugimi ni bila toliko aktivna, a se brez osnov, ki smo se jih naučili, ne moremo odpraviti na MEPI aktivnosti, ki nas čakajo v nadaljevanju.
 
Osrednji motiv razstavljenih umetniških del so stopala obuta v nogavice najraznovrstnejših barv in vzorcev, ki poudarjajo originalnost ustvarjalcev razstave.
 
Dijakinje in dijaki obeh šol so tekmovali v odbojki, košarki in nogometu. Prva je bila na sporedu ženska odbojkarska tekma, ki se je končala s prepričljivo zmago kranjskih gimnazijk z 2 : 0 v setih.
 
In potem smo stali na odru, rama ob rami, vsi oblečeni v črne majice s pisano všitimi vrhovi. Obujali smo dogodivščine in šale, peli pesmi in občinstvo je bilo tam z nami. Naenkrat nas v Nepalu ni bilo le sedeminštirideset. Vsi smo bili tam.
 
Da lesk Zvezdice Zaspanke skozi generacije ni zbledel, je s svojo uprizoritvijo pokazala skupina naših dijakov pod mentorstvom Metode Šmigoc.
 

Tokrat grem volit

18.12.2018
Svoje znanje smo sprva lahko predstavili na kratkem testu o zgodovini Evropske unije, njeni sestavi in institucijah, ki jih zajema.
 
Najboljši je bil Tevž Lotrič iz 3. h, ki je ponovno državni prvak. Med prvimi letniki je izvrstno drugo mesto osvojil Benjamin Bajd iz 1. a.
 
Ves konec tedna smo bili tako oviti v poezijo, prepuščeni vplivu njene posebne lepote, ki je za tista dva dneva prepojila dvorec Bukovje.
 
Opazi se velika razlika med konceptom MUN-a in MEP-a, saj je cilj sodelovanje, sprejemanje kompromisov in druženje in ne tekmovalno debatiranje in izpodbijanje argumentov drugih delegatov.
 
Po tej izjemni predstavi dijakov Gimnazije Kranj, ki tako dobrodušno in zavzeto podpirate dobrodelnost, naj poudarim, da smo na Sončku zelo hvaležni, da ste se odločili podpreti naše društvo in naše delo.
 
Lahko bi napisala zgodbo o vsakem nasmehu, pogledu, ki mi je govoril svojo zgodbo o sanjah, ki smo jih pomagali uresničiti, o pesmih, ki so jih peli in smo jih mi peli z njimi, čeprav nismo vedeli, kaj pomenijo, o strasti in sreči ter radovednosti.
 
»Maribor razglašam za posest države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzamem v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso spodnjo Štajersko,« je znameniti in zgodovinsko pomemben stavek, ki ga je 23. 11. 1918 izrekel general Rudolf Maister.
 
Z nasmehom sem se spomnil še virtuoznega skoka profesorice s 15 m visoke skale v vodo, ko je naredila trojni salto ter v vodo pristala vertikalno, obrnjena na glavo.
 
Dijakinje Gimnazije Kranj so ponovile lanskoletni rezultat in se uvrstile na 2. mesto, ki jih vodi naprej na državno tekmovanje. V prvi tekmi so se odbojkarice pomerile z vrstnicami iz Gimnazije Kamnik in izgubile po napetem tretjem nizu.
 
Med potjo nam nikoli ni zmanjkalo tem za pogovor, a vseeno se nam je pot navkreber malo vlekla. Na vrhu smo ugotovili, da je naša kontrolna točka vas in ne hrib s cerkvico.
 
Našo šolo smo zastopale Ana Dora Jeras, Vita Kolenko, Zala Jenko, Lana Kejžar, Pia Kristanc, Anja Zorn, Nuša Belehar, Sara Brina Kalan, Ajda Rekar in Ana Ušaj.
 
Z dvema suverenima zmagama nad gostinsko šolo iz Radovljice in Šolskim centrom Kranj so se brez težav uvrstili med najboljše tri ekipe.
 
Odbojkarji Gimnazije Kranj so se odlično odrezali in dosegli 1. mesto ter se s tem uvrstili na državno tekmovanje!
 
Slovenski raziskovalci, med njimi tudi bivši dijak Gimnazije Kranj, so nam orisali način dela v CERN-u, odgovarjali na naša vprašanja o fiziki, tehnologiji in prihodnosti CERN-a ter kako se lahko tudi sami v laboratoriju zaposlimo.
 
Sobota je našo češko-estonsko-portugalsko-slovensko-špansko navezo razposlala nazaj v domače kraje, s tem pa je tudi nam namenila nekaj dni oddiha.
 
Pred kratkim je minilo 183 let od rojstva Simona Jenka, poznanega tudi po vzdevku pesnik Sorškega polja – rodil se je namreč v vasi Podreča mavčiške župnije 27. 10. 1835.
 
Premišljevala sem samo o eni stvari – o intenzivnem pevskem vikendu dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj.
 
Kot delegati smo zavzeto sodelovali v dveh odborih. Varnostni Svet se je osredotočil na iskanje rešitev za sporno stanje v Palestini, aktualnem kriznem žarišču, ki je tekom zahtevnih debat stalno opravičeval svoj naziv najbolj neobvladljivega in trdovratnega konflikta na svetu.
 
Izmed (26 369!)÷(7!×(26 369-7)!=1,76×10^27 možnosti delegacije, brez upoštevanja vrstnega reda, smo ustvarili idealno skupino.
 
Tako smo vikend zaključile v popolnosti, polne novih veščin, znanja, motivacije.
 
Mimoidoči so si na naši stojnici lahko skuhali jutranjo kavo tako, da so s kolesom proizvedli električno energijo, ki se je potem uporabila za ogrevanje.
 

Vdih. Izdih.

18.10.2018
In, ja, morda mi to tudi izboljša oceno, a zdaj, ko se vsak torek odpravim teč okoli Brda, sem s sabo zadovoljna (in nase ponosna), kot nisem bila že dolgo.
 

Nepal po Nepalu

18.10.2018
26. oktobra 2018 se odpravljamo v Nepal, kjer se bomo povzpeli višje, kot smo kadar koli bili. Videli bomo svet z drugega, drugačnega zornega kota. Videli bomo drugačen svet.
 
Dijaki so osvojili skupno tretje mesto, dijakinje pa so zasedle skupno drugo mesto in s tem le za 42 točk zaostale za finalom.
 
Jože Gašperlin je na lanski kemijski olimpijadi prav tako osvojil bron.
 
Med nekategoriziranimi plavalci je Ema Grmek osvojila 4. mesto, med kategoriziranimi plavalci pa sta bili najboljši Tina Čelik s končnim 5. mestom in Manca Marčun, ki je osvojila bronasto medaljo.
 
Do upokojitve je bil zaposlen v Laboratoriju za rekreativni pogon ameriške vesoljske agencije NASA v Pasadeni, kjer je postal višji znanstveni svetnik.
 
Šprtnice Gimnazije Kranj osvajajo državne in mednarodne lovorike.
 
A konec koncev to ni bil le oddih, saj smo imeli urnik vedno natrpan s športnimi aktivnostmi.
 
V okviru Evropske noči raziskovalcev sta predstavila delo raziskovalca dr. Sergeja Slapničar z Ekonomske fakultete in dr. Iztok Turel z mariborske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.
 
v Prešernovem gaju smo izkazali čast padlim junakom v Bazovici na prvem tržaškem procesu 1930.
 
Lana, ki je tekmovala v kategoriji mlajših članic, je postala evropska prvakinja v disciplini fuku-go. V disciplini kumite pa je osvojila tretje mesto. Tia, ki je tekmovala v kategoriji mladink je osvojila drugo mesto v disciplini fuku-go ter tretje mesto v disciplini ko-go.
 
Opoldanskemu prihodu na Debeli rtič ter razpakiranju prtljage je sledilo športno obarvano popoldne. Pri fantih sta bila najbolj zaželena nogomet in košarka, dekleta pa so bolj uživale v igranju odbojke.
 
Po okusnem kosilu smo počivali v senci in se prvič dotaknili sončne kreme, ampak škoda je že bila narejena.
 
Poleg kitajskega jezika smo se naučili tudi nekaj o kitajski kulturi, natančneje o kitjaskih glasbilih hu-lu-si, ki je po zvoku, ki ga proizvede, podoben kljunasti flavti, in kitajski inačici violine.
 
Kljub vremenu pa smo morali povedati zaobljubo, za katero se bomo potrudili, da jo bomo upoštevali, in s katero smo postali pravi kranjski gimnazijci.
 
Najprej sem pomislil – vau, končno mi je uspelo. Uvrstitev na olimpijado je bil namreč eden mojih največjih ciljev, odkar sem prišel na srednjo šolo.
 
Zjutraj smo kar zgodaj vstali, kar se za osvajanje dvatisočaka spodobi.
 
Predsednik je nato vsakemu posebej stisnil roko in mu podaril leseno ribico, saj po njegovih besedah ''zlatih ne potrebujemo, ker si znamo sami uresničiti svoje sanje''.
 
Preživeli smo čudovit teden, spletla so se številna nova prijateljstva in sedem dni je bilo kar premalo časa za druženje in zabavo.
 
"Spoznavali smo botaniko in lovili kopenske in vodne živali. Ogledali smo si jih tudi pod mikroskopi. Med prostim časom smo igrali tarok, šah in druge družabne igre. Bilo je zelo super.«
 
Nina Žumer in Jože Gašperlin sta dosegla 44 točk in jima je le točka zmanjkala do vseh točk na mednarodni maturi.
 
Pri nas je bilo odličnih 12, kar je 6,1 % naše populacije, slovensko povprečje pa znaša 4,8 % populacije.
 
Naš zbor je imel obilo priložnosti, da zborovsko zelo razviti deželi, kot je Wales, pokaže slovensko zborovsko glasbo. Naš program so namreč skoraj v celoti sestavljala dela in priredbe sodobnih slovenskih avtorjev: Ambroža Čopija, Tadeje Vulc, Uršule Jašovec, Jožeta Leskovarja, Jakoba Ježa, Cirila Preglja in Katarine Pustinek Rakar.
 
Na tekmovanj iz znanja so kranjski gimnazijci osvojili 5 medalj na olimpijadah, 40 zlatih priznanj, 62 srebrnih in 443 bronastih.
 
Naslov našega projekta je Internet: under my skin. Priprave na ta projekt so se začele še pred odhodom v Španijo. Raziskati smo namreč morale zgodovino interneta v Sloveniji in narediti predstavitev v angleščini ter predstaviti strani, s katerimi se dijaki izobražujemo.
 

Brihte Kranja

21.06.2018
Župan Boštjan Trilar je sprejel 133 odličnjakov iz osnovnih šol v občini in 149 kranjskih prebojnikov iz osnovnih in srednjih šol, ki so bili v letošnjem šolskem letu uspešni na tekmovanjih v znanju, glasbi ali športu.
 
Katja Konc in Neža Sodnik iz 4. a državni prvakinji na Flori.
 
Slavni pisatelj Goethe je dejal: »Dobrota je zlata veriga, ki povezuje človeštvo.« Tudi mi smo dokazali, s kako malo truda lahko skupaj dosežemo veliko.
 
Največja pohvala gre Zali Blaznik iz 2. č, ki je na svoji stopnji dosegla prvo mesto in s tem osvojila zlato priznanje. Srebrno priznanje pa smo osvojili: Ana Roblek in Gašper Logar iz 3. c, Kristjan Bernard Irgl iz 3. a, Taja Basaj in Vita Kolenko iz 3. d, Tinkara Krišelj in Karmen Jošt iz 3. h, Tjaša Sušnik iz 1. f ter Sonja Debevc iz 4. č.
 
Tako je na svoj unikaten način luč sveta ugledal zbornik Surovi; prvi rezi so opravljeni, poseg za vpogled v globino presenetljivega, zamolčano vsakdanjega in morebiti šokantnega pa se zares šele dobro začenja in čaka nedolžne oči, da osmislijo njegovo … tákost.
 
Namen dogodka je bil spodbuditi dijake k inovativnosti in radovednosti, predvsem pa smo jim hoteli predstaviti poklice prihodnosti.
 
Odločili smo se, da bo vsak prevzel eno področje. Gašper se je javil za kemijo, Luka za biologijo, jaz pa za fiziko.
 
Za poglavitno temo je bila izbrana kultura v svoji najširši pomenski različici.
 
Kar 25 dijakov se je s svojimi rezultati na izbirnem tekmovanju uvrstilo na državno raven.
 
Izjemen uspeh atletov Gimnazije Kranj.
 
Z Gimnazije Kranj nas je bilo 13, kar 6 pa si nas je priborilo odličja.
 
Včasih mora biti človek pustolovski, da res lahko spremeni svet.
 
Oba sva osvojila zlato priznanje, Ronja s 14. mestom, Jobu pa se je z drugim mestom uspelo uvrstiti na svetovno geografsko olimpijado, ki bo med poletnimi počitnicami v Quebecu v Kanadi.
 
Dijaki smo se na snov in naloge intenzivno pripravljali na pripravah pod okriljem naših profesoric kemije, katerim se je potrebno zahvaliti za ves trud, ki so ga vložile v priprave, zdaj pa le še čakamo na uradne rezultate in upamo na najboljši razplet.
 
Poleg nekaj cerkva, razvpitega car topa in car zvona pa se v Kremlju nahaja tudi predsedniška palača. Na severovzhodu meji na Rdeči trg, kjer stoji mavzolej, v njem pa balzamirano truplo Lenina.
 
Dijakinja Gimnazije Kranj Manca Florjančič, ki si lasti kar štiri državne rekorde, je v kategoriji do 69 kilogramov z rezultatom 63 kg v potegu in 82 kg v sunku osvojila zlato medaljo in postavila nove mladinske rekorde.
 
Marko Zupan in Martina Potočnik iz 2. c sta spojila fotografijo in haiku v čudovit izdelek. Izmed okoli 180 haikujev (vključeni sta kategoriji študentov in srednješolcev) je njuno delo osvojilo prvo mesto v kategoriji srednješolcev na natečaju Mestne knjižnice Ljubljana "PoHAIKUj".
 
Čeprav sem bila precej utrujena, sem upravičeno ponosna nase, da sem prehodila več kot 30 kilometrov z nahrbtnikom na ramenih.
 

Kons:o:vel

03.05.2018
Kraševec, ki je svoje intenzivno življenje sklenil 22-leten, je izdelal le tri lepljenke, zdaj pa smo njegovo delo nadaljevali gimnazijci iz vse Slovenije, 2 zamejski in 13 slovenskih gimnazij, vključno z Gimnazijo Kranj.
 
Na II. gimnaziji Maribor se je odvil finalni turnir šolskega državnega prvenstva v odbojki, kjer so naši dijaki prikazali izjemno predstavo.
 
Naša dijakinja Annamarie Strmecki iz maturitetnega tečaja je bila edina z Gorenjske, katere slovenski haiku je bil poleg objave počaščen tudi z nagrado.
 
Dogodka se je udeležila tudi dr. Širin Ebadi, ki je kot prva Iranka in prva muslimanka prejela Nobelovo nagrado za mir. Kot borka za človekove pravice (še posebej za pravice žensk in otrok) nam je govorila in odgovarjala na vprašanja.
 
Če sem čisto iskrena, sem bila precej presenečena nad rezultatom, še posebej zaradi mešanih občutkov, ki smo jih imeli takoj po tekmovanju.
 
Dogodek so pripravili z namenom, da bi prisotni predsedniki oz. na kakršen koli način v šolsko skupnost vključeni dijaki delili svoje izkušnje, ideje in misli glede pomena dijaške skupnosti/parlamenta ter interakcije med dijaki in vodstvom šole.
 
Domov smo se vrnili s tremi zlatimi in z enim srebrnim priznanjem.
 
Na tekmovanju smo zapele tri pesmi: Salve Regina, Adam in Eva ter Veduto. Slednjo je napisala slovenska skladateljica Uršula Jašovec na besedilo Ferija Lainščka in me smo jo v Zagorju izvajale premierno.
 
Srečko Kosovel je začetniku lepljenke pri nas; pesnik je v svojem sicer zelo kratkem življenju poleg marsičesa drugega ustvaril tri lepljenke. Potem pa smo se dela lotili dijaki.
 
Letos je naslov državne prvakinje v pisanju eseja za Cankarjevo priznanje osvojila Neja Zupan iz 4. h in se z 48 točkami od skupnih 50 možnih zavihtela na prvo mesto v državi.
 
Celotna izkušnja MEPI se je zaokrožila na slavnostni podelitvi zlatih priznanj na Brdu. S prijatelji smo skozi posnetke in simpatične slike podoživeli trenutke z odprav in obujali lepe spomine.
 
Dobro opremljeni s pokovko in pijačo smo se namestili v dvorane in čakali na začetek.
 
Naš tek ni bil časovno merjen in je bil zmagovalec vsak, ki je prišel skozi cilj. Kot češnjo na vrhu torte smo nepričakovano dobile pokal za drugo najštevilčnejšo srednjo šolo na maratonu.
 
Želim si še naprej redno igrati v slovenski šahovski reprezentanci, ki bi mi omogočila, da bi šah ostal v mojem prihodnjem življenju več kot le konjiček.
 
Z lopato smo v sneg izkopali ne tako veliko luknjo in okrog nje s smučko zarisali manjši krog. Sledil je dokaj naporen in zamuden postopek izdelovanja sneženih kvadrov, ki jih je bilo treba izkopati iz snega, nato pa jih zlagati drug na drugega v obliko igluja.
 
Ne, nikoli si nisem predstavljala, da bom svetovna prvakinja, je pa bila do takrat to moja največja želja na področju plesa. Do takrat pa zato, ker sem takrat šele spoznala, da plešem zato, ker rada plešem in ne zaradi rezultatov.
 
Najprej so z rezultatom 2 : 0 premagali domačine, nato pa z enakim izidom še odbojkarje Gimnazije Vič. Tako so se uvrstili na polfinalni turnir državnega tekmovanja, ki ga že napeto pričakujejo.
 
Gostili smo nekdanje dijake naše gimnazije, ki so danes uspešni vsak na svojem področju. Naši gostje so bili Iza Login, Petar Milić, Gašper Parte in Sašo Stare.
 
Pot je trajala dobrih osem ur in na cilj smo prispeli okoli dveh popoldne. Sledil je ogled mestnega jedra in znamenitosti. Posebno zanimiva je bila tamkajšnja katedrala z znamenito astronomsko uro.
 
Naši dijaki so sodelovali in zablesteli. Najprej so z rezultatom 2 : 0 premagali domačine, nato pa z enakim izidom še odbojkarje Gimnazije Vič.
 
Žal za uvrstitev naprej ni dovolj le ena zmaga, zato se je tekmovanje zanje zaključilo. Zastopale so nas odlične odbojkarice: Živa Zavadlav, Tinkara Gornik, Lea Juvan, Natalija Bošković, Pia Kravanja, Maša Filipčič, Pia Urbanc, Ivana Čadež, Julija Mohorič, Katjuša Mohorič in Ana Humerca Šolar.
 
Dan pred kulturnim dnevom smo se dijaki zbrali, da bi s proslavo počastili spomin na Franceta Prešerna.
 
Sodelovali smo tudi pri urejanju strani s svojimi članki, te strani smo potem tudi natisnili in jih odnesli domov kot spomin na celotno izkušnjo sodelovanja z Dnevnikom.
 
Uvrstile smo se v polfinale. Najboljša strelka je bila Zala Jenko.
 
Vsi štirje bronasti izdelki so se uvrstili na regijsko tekmovanje.
 
Ob odkritju kapsule vas pozivamo, da napravite enako kot mi, da svojim potomcem omogočimo vpogled v zgodovino te šole in družbe nasploh. NAŠA SEDANJOST JE VAŠA PRETEKLOST.
 
Dijaki Gimnazije Kranj smo bili zelo uspešni: Gašper Košir, Tevž Lotrič, Marcel Malovrh iz drugega letnika in Tjaša Sušnik iz prvega letnika smo prejeli zlato priznanje, Žan Žnidar je osvojil srebrno priznanje, Iza Drakslar in Maj Čufer pa sta dobila bronasto priznanje.
 
Za počitek ni bilo veliko časa, saj smo takoj igrale proti igralkam s šole ŠC Novo Mesto. Tudi ta tekma ni bila težka in zato smo jo z lahkoto dobile z rezultatom 46 : 35. Uvrstile smo se v polfinale.
 
Z lastno vestjo smo neprestano v neposrednem stiku, zato ji pripisujemo vrednost pristnosti, saj je manifestacija tega pojava neločljivo povezana s človekom.
 
V igri smo bili vidno boljši, ampak smo to potrdili šele v izdihljajih drugega polčasa, ko smo s težavo dosegli gol in z 1 : 0 slavili zmago. V nadaljevanje tekmovanja se nismo uvrstili.
 
Rudolf Maister je bil general in umetnik. Bil je močno zaveden Slovenec kljub silam ponemčevanja, po 1. svetovni vojni pa ima zasluge, da so Maribor in del Štajerske ter Koroške še danes slovenski.
 
Odločila sem se za študij plesa, saj me to nadvse osrečuje in ples je postal velik del mojega življenja. Po domače bi temu rekli nov »lifestyle.«
 

Objemi praznine

29.01.2018
Slike koledarja smo izbrale na podlagi obdobij v katerih so bile ustvarjene, njihove vsebine ter čistih linij, ki omogočajo, da iz slike nastane pobarvanka.
 
Ves čas pa nismo preživeli za zvezki, dovolj časa se je našlo tudi za prosti čas in družabne igre. V soboto smo odšli tudi na krajši pohod po začrtani učni poti.
 

V Davči pa sonce

29.01.2018
Vreme nam je šlo na roko, včasih je izza oblakov posijalo sonce, dvignilo meglene pokrove z vrhov in nam olajšalo orientacijo.
 
Prisotne so najbolj prevzele genialne točke, pri katerih se nastopajoči niso niti pojavili na odru in tako gledalcem omogočili bežen pogled na prazno pozorišče. Pa naj kdo reče, da mladi nimamo smisla za moderno umetnost.
 
Igralke ŽOK Triglav Kranj so tako osvojile turnir brez izgubljenega niza. Ekipo so zastopale dijakinje Ema Grmek iz 2. a, Gabi Porenta, Julija Mohorič in Naja Metelko iz 2. d, Katjuša Mohorič in Ajda Suhadolnik iz 2. č, Ivana Nagode iz 1. f, Mojca Fekonja iz 1. d, Kaja Gimpelj iz 1. č, Mina Drinovec iz 1. c in Maruša Mediževec ter Manca Mohar.
 
Iz mojih oči, oči voditeljice, je bil koncert nepozaben. To leto je bilo zadnje leto pod okriljem Gimnazije Kranj. Poslovilni koncert je bil zato čaroben.
 
Gimnazijo Kranj so zastopali: Luka Korenčan, Dominik Praljak, Beno Korenčan, Matevž Mediževec, Matevž Hudovernik, Jan Zupan, Jan Jovanovič, Andraž Ješe, Matevž Šilar in Martin Verbič.
 
Nad vsemi izdelki smo bile navdušene. Pa ne samo zato, ker smo jih izdelale same, ampak ker so bili zares dobri in so bili nad njimi navdušeni prav vsi, ki so jih preizkusili.
 
Ob razglasitvi pa je bilo še posebej smešno, ker smo slišali samo Slovenija, ostalega pa ne, ker je zelo odmevalo. Potem pa mi je profesorica pomignila, naj grem na oder.
 
V finale se je uvrstilo 150 dijakov s celega sveta, med njimi smo bili štirje dijaki iz Slovenije: Eva Lončar in Kaja Kurent iz 4. d ter Nuša Dovžan iz 3. h z Gimnazije Kranj ter Klemen Kraševec z Gimnazije Poljane.
 
Gimnazija Kranj je po lepih akcijah hitro povedla z dve proti nič. Hitremu vodstvu pa je sledila poškodba glavnega vratarja vodečega moštva, kar se je kmalu poznalo na rezultatu.
 
Zadnja tekma je bila nogometna tekma fantov. Naši fantje so prikazali vrhunsko predstavo in ekipi Škofijske klasične gimnazije niso puščali niti najmanjše možnosti.
 
Za nagrado za dobro izpeljano debato smo si nato ogledali najpomembnejše prostore Radia Slovenije in celo poslušali vajo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije. Dan je bil s tem uspešno zaključen.
 
Naslednjih nekaj ur smo namenili samostojnemu raziskovanju Prage, okrog tretje ure pa je bil na urniku voden ogled mesta, čemur je sledila večerja v enem izmed praških lokalov.
 
Po dobrem začetku je Gimnazija Kranj povedla in v vodstvu ostala do konca tekme. Tako so kranjske gimnazijke pod vodstvom profesorja Janeza Malija osvojile prvo mesto in se uvrstile v četrtfinale.
 
Prispevke, zbrane na celotni prireditvi, v vrednosti 756,13 EUR, smo skupaj z najlepšimi željami v celoti namenili Centru IRIS. O uspešnosti dogodka pa niso pričali le dobrodelni prispevki, temveč tudi nasmejani obrazi sodelujočih manekenov ter dobra volja ob piškotih in palačinkah, ki je zagotovila, da so obiskovalci nepozabni dogodek zapustili s toplino v srcu.
 
V disciplini fuku-go juniors in fuku-go youth je obakrat osvojila drugo mesto in postala svetovna podprvakinja.
 
Osrednji del tabora pa je bil družabni večer. Ko smo se preoblekli iz mokrih oblačil, smo se posedli v predavalnico, tam pa nam je delavna dijakinja Katja pripravila različne igre, ki so popestrile večer.
 
Rudolf Maister je v Kranju pustil nekaj svojih gimnazijskih let, zato se Gimnazija Kranj rada pridruži organizaciji slavnostne prireditve skupaj z Mestno občino Kranj in Društvom generala Rudolfa Maistra Kranj. Da bi počastili ta pomembni državni praznik, smo dijaki pod vodstvom mentoric Marjete Oblak in Bernarde Lenaršič pripravili kulturni program, v katerem smo na kratko predstavili različne plati zaslužnega Slovenca.
 

Povabilo na vajo

29.11.2017
Vsekakor nam je ta vikend nadvse prijal in mislim, da smo kar veliko dosegli, pri petju ter tudi pri medsebojnih odnosih v zboru. Dela za prihajajoči koncert še zdaleč ni konec, a naredili smo velik korak in zagotovo se bomo na oder podali z nasmeškom na obrazu.
 
Igra je izjemno duhovita in tragična. Viden je tudi popoln odsev današnje družbe.
 
Gimnazija Kranj je sodelovala pri snemanju mednarodnega naravoslovnega dokumentarnega filma z naslovom SyngDoc – The Unknown World of Syngnathids (Neznani svet morskih konjičkov). Dokumentarni film govori tudi o najstarejšem fosilu morskega konjička na svetu, ki so ga našli v Tunjiškem gričevju in je star 12,5 milijona let.
 
Tevž Lotrič iz 2. a je postal državni prvak, poleg njega pa so si zlato priznanje priborili še: Gregor Globevnik, Gašper Košir, Neža Peternel, Urh Bertoncelj, Andraž Strgar, Maša Debelak in Jože Gašperlin.
 
Pozno popoldne smo zapustili Evropski parlament in dan zaključili z večernim pohajanjem po mestnem jedru. Hvaležni za izkušnjo izmenjave mnenj z vrstniki iz različnih delov Evrope smo se soglasno odločili, da bi to izkušnjo z veseljem ponovili.
 
Tekmovale so: Živa Zavadlav, Natalia Boškovič, Ivana Čadež, Pia Kravanja, Julija Mohorič, Katjuša Mohorič, Tinkara Gornik, Maša Filipčič, Naja Metelko, Pia Urbanc, Kaja Gimpelj.
 
Čudoviti pogledi na poševni stolp in Trg čudežev so nas kar vabili pred fotografske objektive, profesor pa se je zaman trudil razložiti zakone nihanja, ki jih je že davno zapisal Galileo. Sledile so Firence.
 
Najbolj sem ponosen na usvojeno znanje. To mi bo tudi najbolj koristilo (če ga bom obnavljal seveda), ostalo so le reference za v življenjepis.
 
Na dobrih desetih kilometrih poti, po kateri je nekoč v svet odhajal Ciril Kosmač, so nas usmerjali leseni kažipoti z napisom KUP. Po nekaj začetnih zgrešitvah poti smo le prispeli pred domačijo Kosmačevih na Slapu ob Idrijci, v kateri je eden najboljših slovenskih literarnih stilistov 20. stoletja preživel svoje otroštvo in del svoje mladosti.
 
Lovili smo jutranjo svetlobo in se izogibali zasneženim cestam. Ni bilo ovire, ki bi nas zaustavila, saj sta nam dobra volja in vroč čaj pognala kri po žilah. Vsak tak dogodek popestri naša gimnazijska leta.
 
Največkrat dobim motivacijo za začetek raziskovanja povsem naključno, kdaj ob kakšni misli ali pa slišim nekaj, kar me spomni na kaj znanstvenega. Ko pa enkrat imam ta začetni zagon, me naprej motivira predvsem radovednost, saj z raziskovanjem dobim le več zanimivih vprašanj, na katere iščem odgovore.
 

3 na 3

16.11.2017
Naša prva košarkarska ekipa se žal ni prebila v nadaljnji del tekmovanja, druga ekipa pa se je brez poraza v skupinskem delu uvrstila v finale tekmovanja.
 
Najbolj sem ponosen, da se zgodba z uvrstitvijo na olimpijado ni končala, pač pa smo z ekipo dosegli srebrno medaljo.
 
Prebili so se do finala in se udarili s ŠC Kamnik, se borili in s končnim izidom 2 : 1 postali prvaki Gorenjske ter se uvrstili na državno tekmovanje.
 
Maši res želimo, da bi se njene sanje uresničile in da na svoji poti ne bi obupala. Pomembno je tudi, da še naprej uživa v tem, kar dela, mi pa se bomo prepustili čarom njene plesne energije.
 
Vajevci so se srečevali vsako nedeljo popoldan v Mandelčevem stanovanju. Objavljali so predvsem pesmi, zgodovinske spise, kratke eseje, bajke in črtice.
 
Celoten potek obravnav je bil izredno zanimiv, poučen in nadvse zabaven, a hkrati zelo uraden. Vse je potekalo gladko, argumenti so bili pametni in premišljeni.
 
Po sestopu z Vogarja nas je čakala še kratka pot do hostla, ki smo jo prehodili v dobri volji in smehu. S tem smo zaključili naš vikend v Bohinju in se polni lepih vtisov odpeljali proti domu.
 
Jadranje je hitro in prijetno minilo. Spoznale smo se z vetrom, jadri, vrvmi in prometom na morju.
 
Naslednje leto me olimpijada še posebej zanima, saj je v Romuniji. Zlato? Ne … Všeč mi je druženje z dijaki, ki imamo podobne interese.
 
Prvi letniki smo se vsi zadovoljni odpravili proti domu, saj smo vedeli, da smo se imena »fazani« dokončno znebili.
 
Upamo, da je bila konferenca učinkovita in bodo naše ideje obrodile sadove ter s tem pripomogle k boljši, čistejši in varnejši prihodnosti.
 
V sredo, 27. 9. 2017, so se naši odbojkarji udeležili polfinalnega tekmovanja v odbojki na mivki.
 
Ekipa dijakinj je osvojila 2. mesto. Žal nam vreme ni bilo naklonjeno, tako da so dijakinje na mokri stezi malenkost zaostale za uvrstitvijo v finale državnega prvenstva. Dijaki so prav tako osvojili pokal za drugo mesto, vendar niso bili tako blizu uvrstitve v finale kot dijakinje.
 
Kasneje pa smo se lahko preizkusili še v vožnji s kajaki, kar je bilo, moramo priznati, zelo zabavno.
 
Vsak šahist si nekoč želi postati velemojster oziroma velemojstrica. To je v šahu najvišja titula oziroma stopnja, ki jo lahko dosežeš. Tudi jaz si želim nekoč postati svetovna prvakinja, seveda me pa pred tem čaka še veliko dela.
 
Fantje, oviti s suknjiči in snežno belimi srajcami, ter dekleta, lesketajoča se oblečena v blišč 19. stoletja, so prispevali k sami zgodovinski atmosferi, ki ni prevzemala le nas, temveč tudi občinstvo.
 
Vsi nagrajeni dijaki se zahvaljujemo Gimnaziji Kranj ter ravnatelju, da tako lepo skrbita za uspešne dijake. Mi pa obljubimo, da se bomo tudi v letošnjem šolskem letu zelo potrudili in skušali na tekmovanjih osvojiti čim več zlatih priznanj.
 
Med fanti se je naslova državnega prvaka veselil Martin Grmek, njegov uspeh pa je dopolnil še Silvester Dani s srebrom, med dekleti je Nika Krkoč osvojila končno 7. mesto.
 
Kranjčani so v obeh kategorijah dosegli 2. mesto in si s tem zagotovili napredovanje v polfinale državnega tekmovanja v odbojki na mivki.
 
Ob razglasitvi rezultatov o prvem mestu nismo upale razmišljati, zato je bila zmaga še toliko večje presenečenje. Ponovno nas je zajel val neverjetnih občutkov, le da so bili ti tokrat še močnejši. Nismo mogle verjeti svojim ušesom in še zdaj kar ne moremo opisati vsega, kar smo takrat doživljale. Z eno besedo: bilo je noro!
 
Naša učiteljica se je odločila za zabavnejšo verzijo končnega izpita. Namesto zadnje ure pouka smo se odpravili na ulico Šanghaja, kjer smo se morali znajti sami in opraviti vnaprej zastavljene naloge: npr. kupiti sadje, pomeriti obleko ali zamenjati denar. Da pa je bilo še zanimiveje, nas je pri tem snemala. Nastal je video Class one perfect, ki smo ga nato predvajali na zaključni prireditvi.
 
V Prešernovem gaju, kjer stoji prvi antifašistični spomenik v Sloveniji, smo se 10. 9. 2017 poklonili bazoviškim žrtvam, štirim mladim junakom, ki so dali svoje življenje za domovino. Bili so pripadniki protifašistične organizacije TIGR in zaradi tega jih je tedanja fašistična oblast obsodila na smrt. Ferdinand Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojzij Valenčič so bili ustreljeni pred 87 leti.
 
Tekmovanje je sestavljeno iz štirih sklopov – pisanja eseja, reševanja testa, debate in kviza. Vse se nanaša na razpisano temo, ki je letos Neverjetni svet, ter 6 področij – zgodovine, umetnosti, literature, znanosti, socialnih študij in posebne teme. Naše 3 ekipe, ki so se tekmovanja udeležile, so bile zelo uspešne.
 
Monika Rozman, bodoča dijakinja 3. letnika Gimnazije Kranj, in Zala Urh, bodoča dijakinja 1. letnika Gimnazije Kranj, sta na evropskem ekipnem mladinskem šahovskem prvenstvu dosegli odlično 2. mesto.
 
K maturi so tako pristopili 203 kandidati, od tega jih je 198 maturo tudi uspešno opravilo, kar je 97,53 %. V Sloveniji je bilo 93,45 % uspešnih (od 5699).
 
Svetovno povprečje na mednarodni maturi je 30,2 točke, naše pa 39,38, kar je za 4,62 točke bolje kot lani (37,64).
 
A pot do uspeha ni bila najenostavnejša – sprva se je osem najboljših kemikov na šoli preizkusilo v Ljubljani na FKKT, kjer so se kar štirje dijaki tako dobro odrezali, da so se uvrstili na naslednjo raven, kamor se jih je vseh skupaj uvrstilo štiriindvajset.
 
Najvišje priznanje, Veliko plaketo Gimnazije Kranj, je prejel Aleš Globočnik iz 2. a za osvojeno srebrno medaljo na naravoslovni olimpijadi na Danskem.
 
Zelo lepo se mi zdi, ko vidim generacije, ki so z MEPI-jem zaključile že pred leti, kako hodijo po Sloveniji in svetu in si sami prirejajo svoje odprave. Hodijo po hribih in živijo kot pravi pravcati mepijevci – divje, razigrano, veselo, pojoče in vsi polni življenjske energije.
 
Sicer ambiciozna Ronja in Job se tokrat ne nameravata prekomerno obremenjevati glede uvrstitve na mednarodnem nivoju: »Potrudila se bova po svojih najboljših močeh, kar bo, pa pač bo! Dogodek nama tokrat ne predstavlja nikakršnega problema, tekmovati nameravava sproščeno.«
 
V nadaljevanju programa so priznanja prejeli tudi dijaki, ki so sodelovali v radijski oddaji Gymnasium.eu.
 
Literarni zbornik Piškotki je še obsežnejši od lanskoletne Kave in vsebuje veliko dobrih pesmi in zgodb. Te vam prepuščam v samostojno poletno branje in upam, da vam teknejo.
 
Mi smo se v tem duhu oblekli v kričeča oblačila, nadeli pisane pajkice, viseče uhane in natupirali lase in noro plesali v ritmu pesmi, kot je Girls just wanna have fun, ki jih je vrtel DJ Marko Zarač.
 
Kako veliko obeta Gimnazija Kranj – pravzaprav celotna Slovenija – na področju rusistike, se je vnovič izkazalo na letošnjem državnem tekmovanju v znanju ruščine ter poznavanju ruske kulture in civilizacije, kjer je našo šolo zastopalo trinajst dijakov; pet dijakov drugega letnika, ki smo tekmovali na osnovni ravni in osem dijakov tretjega letnika, ki so z vrstniki merili moči na višji ravni.
 
V soboto, 13. maja 2017, smo se biološki navdušenci odpravili na tekmovanje v Ljubljano. Aprila in maja smo se na naši šoli, v oklici Kranja in celo na podružnični šoli Besnica pripravljali na državno tekmovanje v spoznavanju flore.
 
Dijaki smo skozi celotno leto na filmskem krožku pisali scenarije, zapisovali ideje in na koncu posneli svoje kratke filme ter jih poslali na tekmovanje Književnost na filmu. Naš trud je bil poplačan, saj so vsi štirje filmi prejeli srebrno priznanje, film Vidim pa je celo zmagal v svoji kategoriji. D
 
Dijaki 1. letnikov smo se v okviru OIV v torek udeležili treh predavanj: o varnem internetu, o vseslovenskem projektu Rastem s knjigo in o sodobni tehnologiji, ki so nam jo predstavili mentorji v Openlabu.
 
V zadnjih letih naši dijaki dosegajo na državnih tekmovanjih v atletiki odlične rezultate. Rok Markelj iz 2. e je državni rekorder v teku na 800 m v dvorani med mlajšimi mladinci in ima izpolnjeno normo za svetovno prvenstvo, ki bo letos v Nairobiju v Keniji. Monika Podlogar iz 4. b je državna mladinska podprvakinja v skoku v višino.
 
Med preverjanjem prisotnosti smo bili dijaki Gimnazije Kranj najglasnejši, saj nas je bilo kar 39. Ker smo prejeli zlato priznanje na področju, ki vsakemu od nas najbolje leži, so nas imenovali prebojniki.
 
Letos se je prvič zgodilo, da je na tabor odšla cela generacija, kar je bilo res nekaj enkratnega. Po dolgi vožnji je sledilo tovorjenje prtljage do tabora in nato takoj kosilo.
 

Jaz in Kitajska

08.06.2017
Klara je bila na 6. mestu, jaz pa sem izvedela, na moje veselje in kanček nejevere, da sem bila 4.
 
V eni od slovenskih olimpijskih ekip so bili Aleš Globočnik z Gimnazije Kranj, Maša Predin z II. Gimnazije Maribor in Klemen Bogataj z Gimnazije Škofja Loka. Na tekmovanju so pokazali odlično znanje. Dosegli so 8. mesto in srebrno medaljo.
 
Če povzamemo, se kranjski gimnazijci zavzemamo za uvedbo prakse v 1. letniku in medpredmetnega povezovanja, saj je bila izkušnja neprecenljiva in neponovljiva. Črno jezero.
 
Dijakinji Gimnazije Kranj Nika Markun in Ines Likar iz 3. b sva bili med povabljenci na ta dogodek, saj je Nikina pesem zasedla 3. mesto, moja pa 1. mesto v kategoriji poezija dijakov, študentov in odraslih.
 
Rez je bil hud, na večini področij se je v drugi krog uvrstila le po ena osnovnošolska in srednješolska naloga z vsakega področja.
 
Na Gimnaziji Kranj je slovesno ves dan. Maturantje že zjutraj pripravijo zanimive osmrtnice in se z bobnarjem na čelu odpravijo po šoli, da se poslovijo od profesorjev, dijakov in učilnic, v katerih so štiri leta gulili šolske klopi.
 
Pet kranjskih gimnazijcev je poseglo po najvišjih mestih, tako je Gregor Igličar postal državni prvak iz fizike, Tevž Lotrič je postal državni prvak iz matematike ter podprvak iz fizike. Podprvakinja iz matematike je še Katja Kranjec, iz fizike pa sta državna podprvaka Jože Gašperlin in Gašper Lotrič.
 
Gostje so povedali, da so z obiskom obeh šol, ogledom pouka in laboratorijev pridobili vpogled v organizacijo pouka, možnosti izobraževanja in financiranja šolskih programov.
 
Kljub žuljem, umazanosti in utrujenosti pa mi od odprave ostanejo v spominu večinoma lepi razgledi, smešni trenutki, sedenje ob toplem ognju pa zabavanje v šotorih pred spanjem.
 
Predstava je bila zanimiva, saj je ta tema še zelo aktualna tudi danes, več kot štiristo let po nastanku. Režiser je zgodbo priredil, tako da je aktualnejša. V igro je vključil številne sodobne elemente, kot so na primer glasba, sodobni ples, kostumi in moderna scena.
 
Čeprav uradnih rezultatov še ni, na podlagi neuradnih že pričakujemo državnega prvaka, ki pa bo znan, ko bodo objavljeni uradni rezultati.
 
Po tekmovanju sva se namesto, da bi se pogovarjala o tem, kaj sva naredila narobe in česa nisva znala, raje odpravila še na sejem medicinske opreme na radgonsko sejmišče. Sledila je še malo manj sproščena pot domov, ampak trud je bil poplačan teden pozneje, ko sva izvedela, da sva oba z istim številom točk osvojila zlato priznanje.
 
Nato smo odšli v predsedniško palačo, v kateri smo imeli srečanje s predsednikom Borutom Pahorjem. Udeleženci tega projekta smo mu imeli možnost postaviti vprašanja glede aktualnih družbenih razmer. Po tem zelo zanimivem srečanju smo se odpravili domov.
 
Zgodba o Narcisu in Eho po besedah žiranta Andreja Rozmana – Roze s svojim videospotovskim ritmom, lepo postavljenimi kadri in natančno odmerjeno količino glasbe sestavlja lepo celoto, zato film kot celota ustvarja dober vtis.
 
Sklepne prireditve, ki se je odvijala 11. 4. v Cankarjevem domu v Štihovi dvorani, smo se udeležili tudi dijaki Gimnazije Kranj, katerih haiku je bil nagrajen (Sonja Debevc iz 3. č in Erazem Baškovec iz 2. d) ali pa objavljen v zborniku (Jožef Juš Grah iz 1. f, Natan Vovk iz 2. a, Anja Jerala iz 4. c, Sonja Debevc iz 3. č in Erazem Baškovec iz 2. d) skupaj z mentorico profesorico Bernardo Lenaršič.
 

Oče naprodaj!

18.04.2017
Domen Kos in Jerca Rogelj iz 3. č (pod mentorstvom prof. Bernarde Kovač) sva našo šolo zastopala tako na literarnem kot likovnem področju. Sam sem na podlagi knjige »Se vende papa« (»Oče naprodaj«) avtorici napisal pismo in jo na omenjenem večeru tudi izzval z vprašanjem glede smiselnosti javnega šolanja otrok slavnih staršev.
 
Intervju se je začel z vrnitvijo v gimnazijska leta, ko se je Uroš Trefalt še kot dijak seznanil z delom v gledališču. Gost je spregovoril tudi o začetku svojega gledališkega izobraževanja, ki je potekalo takrat še za železno zaveso, a se je tam vseeno počutil svobodnega.
 
Državnega filozofskega tekmovanja smo se udeležili tudi dijaki Gimnazije Kranj, in sicer Lucija Karničar, Albina Likar in Jan Žura, ki se pripravljamo na maturo iz filozofije. Lucija Karničar iz 4. d je s svojim esejem dosegla 3. mesto.
 
Film Vidim, ki so ga po literarni predlogi Narcis in Eho posneli dijaki 1. b Žan Žnidar, Oskar Šubic in Job Stopar, je državna komisija ocenila kot najboljšega v kategoriji kratkih filmov 1. in 2. letnika.
 
Svoje je dodal tudi italijansko-slovenski žirant Michele Josia, ki mi je že pred tekmovanjem dejal, da imam »ferrarija« med zbori. Tudi kakovostno nivo na tekmovanju je bil visok, navdušila sta me zlasti oba japonska in švedski zbor (že tudi zmagovalec mednarodnega tekmovanja Gallus v Mariboru).
 
Šelestenje me
vedno opomni, da mi
nenehno slediš.
 
Na začetku marca je prof. Primoža Zevnika kar po telefonu poklical predsednik republike Borut Pahor. Skromno ga je prosil, če bi lahko na večerji v ponedeljek, 27. marca 2016, ki jo je priredil na gradu Brdo v čast poljskega predsednika Andrzeja Dude, manjši del gimnazijskega orkestra zapel in zaigral nekaj pesmi.
 
Povezali smo se kot ekipa, kot krdelo posebnežev z Milanom na čelu. Zdaj, ko gledam nazaj, vidim čare tega procesa. Vse od prvega sestanka do premiere smo stremeli k skupnemu cilju.
 
Na ta veseli dan ali frankofonski festival smo odšli z mešanimi občutki, a se vrnili polni zanosa in ponosa, saj smo videli, kaj vse zmoremo na velikem odru pred veleposlanico Francije in še marsikaterim drugim cenjenim francoskim gostom.
 
Pot je bila prijetna, primerna za sproščene pogovore. Po ovinkih se je vlekla dolga kača mepijevcev z žarečimi lici in nasmejanih obrazov. Ko smo dosegli snežno mejo, je vse postalo še bolj pravljično, le hoditi je bilo malo težje. Lovila nas je že tema, a zmogli smo priti pravočasno do Doma na Komni.
 
Kaj o razkrivanju podatkov menijo dijaki Gimnazije Kranj in dijaki Šole za hortikulturo in vizualno umetnost Celje, smo izvedeli v polfinalnem radijskem tekmovanju Gymansium.eu, ki je tokrat šlo v eter iz naše knjižnice. Tema tokratne debate so bili žvižgači.
 
Najboljše dijake čaka še državno tekmovanje, ki bo letos 7. aprila v Gornji Radgoni. Na njem bosta sodelovala kranjska gimnazijca Ronja Čeferin iz 1. e in Job Stopar iz 1. b.
 
V torek, 7. marca 2017, je bilo področno prvenstvo v plavanju. Tekmovanja so se udeležili tudi dijaki naše šole, ki so dosegli odlične rezultate.
 
Nikoli še nismo zasedli zmagovalnega odra v celoti. Vse do letos. Državno prvenstvo v veleslalomu in deskanju na snegu na Rogli, ki je bilo v četrtek, 16. marca 2017, se je odvilo kot v sanjah.
 
V zelo močni in številni konkurenci je med 3. in 4. letniki zmagala in osvojila prvo mesto Katarina Minatti iz 4. h, ki je dosegla 49 točk od 50 možnih.
 
Ob gradbenih delih je bil 28. februarja 2017 na Gimnaziji Kranj v stari avli povsem naključno odkrit sklepni kamen, za katerim je niša, kamor so ob odprtju nove stavbe gimnazije v Kranju 18. septembra 1897 vložili bakreno skrinjico z dokumenti. Najdba ima pomembno vrednost za slovensko šolstvo, predstavlja pa tudi najbogatejšo časovno kapsulo v Sloveniji, saj vsebuje 40 različnih dokumentov.
 
Izvrstni rezultati kranjskih gimnazijcev na regijskem Cankarjevem tekmovanju.
 
Njihove bagete in croissanti so zares vredni vse pohvale. Mislim, da so skoraj vsem dijakom doma pripravili raclette, ki se mi je zdela res odlična. Vsi smo pridobili najmanj kakšno kilo, saj je njihov glavni obrok res pozna in visoko kalorična večerja z obveznim sirovim menijem.
 
Človek z mnogimi talenti – to nas pravzaprav ne preseneča – ima tudi smisel za humor! Na vprašanje, ali se mu zdi, da sta fizika in pisanje pesmi kako povezana, je odgovoril, da je oboje brcanje v meglo, iskanje, raziskovanje, odkrivanje novega.
 
Za nami je slovenski kulturni praznik, dan, ko je umrl naš največji slovenski pesnik, France Prešeren. Dijaki Gimnazije Kranj smo se ga ob tej priložnosti večkrat spomnili in ga počastili.
 
Uradni rezultati šolskega tekmovanja Književnost na filmu 5
 
Nebo nad Kranjem je oblačno, nad Sv. Joštom se že zbirajo deževni oblaki. A mepijevcev to ne ustavi.
 
Zlati na državnem naravoslovnem tekmovanju so bili Gašper Lotrič, Tevž Lotrič, ki je med prvimi letniki dosegel tudi prvo mesto, in pa Aleš Globočnik, ki sem se s petim mestom uvrstil na olimpijado, ki bo maja v danskem Kopenhagnu.
 
Naši dijaki so se zelo dobro odrezali in kar 9 ekip se je uvrstilo naprej na svetovni del tekmovanja, ki bo potekal na treh lokacijah: Atene, Cape Town in Hanoi.
 
V svojih govorih so predsednik države Borut Pahor, guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec ter slavnostni govornik Mario Draghi povedali nekaj besed o pomembnosti uvedbe evra v Sloveniji v zadnjih desetih letih ter da bo v prihodnosti potrebno popraviti določene napake ter delati enotno, če bomo želeli v Sloveniji imeti stabilno finančno stanje države.
 
V finale so se uvrstili le štirje najboljši iz vsake skupine, kamor sta prišli, Maša Grošelj iz 3. f iz B kategorije, ki je dosegla končno 2. mesto, in Mia Krampl iz 2. e iz A kategorije ki je prav tako dosegla 2. mesto. S tem sta osvojili naslov državnih podprvakinj.
 
Kljub nekoliko nerazločnemu začetku se je igra razvila v močno moralno preizkušnjo gledalca in ga spodbudila k razmišljanju o vrednotah tega sveta.
 
V soboto, 7. januarja 2017, ko se je večina stiskala ob tople radiatorje, smo se mepijevci podali v mraz. In veste kaj? Sploh nas ni zeblo.
 
Proslavo sta povezovala Eva in Drejc Flajnik, oba MEPI-zlatnika. Najpej sta na oder za uvodni govor povabila ravnateljico Osnovne šole Orehek Ivko Sodnik, za njo je spregovoril podžupan MOK Boris Vehovec, za konec pa nam je nekaj besed namenila še direktorica zavoda MEPI, Andreja Anžur Černič.
 
Naše prve nasprotnice so bile domačinke, torej dijakinje Gimnazije Bežigrad. Tekmo smo začele dobro, vendar so domačinke hitro nadoknadile razliko.
 
Kot svoj največji dosežek štejem 2. mesto na državnem prvenstvu med članicami. Največ mi pomeni, ker sem se pomerila z najboljšo deseterico žensk v Sloveniji in ne samo v konkurenci mladink.
 
Najprej smo se ob 8.25 pomerili z domačini in le za las izgubili s 4 proti 3. Nato smo eno tekmo počivali, sledil pa je še boj proti Tehniškem šolskem centru Kranj.
 
V četrtek, 19. 1. 2017, smo se dijaki Gimnazije Kranj udeležili državnega šolskega prvenstva v odbojki, ki je potekal v Novem mestu.
 
Naš trud ni bil zaman, saj se s tekmovanja vračamo s štirimi zlatimi priznanji, enim srebrnim in osvojenimi tremi tretjimi mesti.
 
Sledila je odločilna tekma med Gimnazijo Koper in kranjsko gimnazijo, v kateri so za las, z malo sreče, zmagale Koprčanke.
 
Polna Gallusova dvorana Cankarjevega doma pa je bila le začetek – že ko smo prvič stopili na oder, da bi zaigrali tradicionalno Sveto noč, ki je tokrat v luči ameriškega večera zadonela skupaj z zvoki indijanske uspavanke, smo vedeli, kaj nam je bilo tega treba.
 
Igrica ima ekološko vsebino, ki otroke spodbuja k razmišljanju o posledicah onesnaževanja našega planeta. Nekaj najmanjših gledalcev smo spravili v jok, vse pa smo prepričali, da so se na koncu pridružili petju zmajeve pesmice.
 
Motivirala me je predvsem želja po zmagi in dokazovanju. Po desetih letih napornega treninga sem si želela naziv, pa tudi svojemu klubu sem hotela dodati še eno nagrado več.
 
Vsako tekmo imam v lepem spominu in tako si bom zapomnila tudi to. Najbolj pa mi bodo ostale v spominu stopničke, saj smo bile tokrat na podelitvi 3 Slovenke.
 
Poskušali smo jim predstaviti pouk naravoslovnih predmetov na zabaven način in mislim, da med delavnicami nikomur ni bilo dolgčas. V našem večnamenskem prostoru pa jih je čakala še ena precej zanimiva delavnica in sicer planetarij.
 

Francoz v Kranju

04.01.2017
V tem tednu smo se veliko naučili o kulturnih razlikah in o težavah komunikacije in če že nismo izboljšali svojega znanja francoščine, smo trenirali vsaj svojo potrpežljivost.
 
Idol mi je Manca Urh, nekdanja dijakinja Gimnazije Kranj, ki je osvojila naziv svetovne prvakinje. Poleg tega je odlična oseba, ki ti vedno pove realno mnenje oz. kritiko, in tako se lažje izboljšaš.
 
A ne le ljudi, tudi neverjetnih čustev je bila gimnazijska telovadnica polna tistega dne. Napeti živčki manekenov in organizatorjev v zaodrju, pričakovanje gledalcev in zavzetost tehnične ekipe so napolnili prostor vse do zadnjega kota.
 
Do uspeha ne moreš priti brez trdega dela. Vložiti moraš trud, pokazati voljo in odločnost. Prav tako te mora ta stvar osrečevati.
 
Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo 26. decembra, v spomin na leto 1990, ko je na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov Slovencev odgovorilo pritrdilno.
 
S soplesalcem sva sicer upala na finale, ki pa sva ga za eno mesto zgrešila. Vendar pa sva glede na močno konkurenco parov s celega sveta z doseženim lahko izjemno zadovoljna, saj veva, da sva se potrudila po najboljših močeh.
 
V sredo, 7. decembra 2016, je na Škofijski klasični gimnaziji potekalo 21. športno srečanje Gimnazije Kranj in Škofijske klasične gimnazije Ljubljana. Dijaki smo se ob 9.30 najprej pomerili v odbojki ter zmagali z rezultatom 2 : 0.
 
Ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, smo se kranjski gimnazijci udeležili tradicionalnega srečanja srednjih šol, ki so povezane z življenjem in delom Rudolfa Maistra.
 
V petek, 2. 12. 2016, je na Gimnazijo Kranj prišlo več kot 60 profesorjev z zemunske gimnazije iz Srbije. Dopoldne so se pridružili nekaj uram pouka, ob 14.15 pa smo njim v čast pripravili kulturno prireditev.
 
V času njegovega vodenja šole je Gimnazija Kranj ostala ena izmed najuspešnejših srednjih šol v Sloveniji. Poleg odličnih rezultatov na maturi je šola pod njegovim vodstvom dosegla izreden premik predvsem na glasbenem področju.
 
Za idejo poustvarjanja umetnin iz naše zgodovine, bolj ali manj znanih umetnikov, se gre zahvaliti prof. Aniti Omejec, ki je sam projekt tudi organizirala.
 
Teden v Moskvi pa ni bil preživet v pretirano tekmovalnem duhu. S predstavniki številnih tujih narodov smo tako lahko spletli nova prijateljstva, poleg tega pa smo tudi dodobra lahko raziskali Moskvo samo in se naučili mnogo novega o ruski kulturi.
 
Dandanes že vsakdo pozna nekoga s sladkorno boleznijo: dedka, babico morda prijatelja. Le redki med njimi pa lahko trdijo, da vedo, zakaj bolezen nastane, kakšni so možni zapleti, kako jo zdravimo in kakšna je zgodovina zdravljenja te kronične bolezni.
 
16. 11. 2016 je na Gimnaziji Jesenice potekalo šolsko prvenstvo v odbojki (fantje), na katerem smo pod vodstvom prof. Martina Gorenca in Nika Krivca sodelovali tudi dijaki Gimnazije Kranj.
 
Pridih cvetja je bilo čutiti vsepovsod. Del dehtenja je bilo tudi petdeset dijakov iz Gimnazije Kranj, ki so vsak na svoj način nekaj prispevali. Prireditev so popestrili z glasbenimi nastopi in plesno točko.
 
Rokometašice Gimnazije Kranj smo v četrtek, 27. 10. 2016, v Škofji Loki odigrale področni turnir in se uvrstile v nadaljnje tekmovanje.
 
"Ciljev imam veliko, saj je mogoče doseči še kaj več, kot pa sem do zdaj. Na mladinskih tekmah si želim čim več takih rezultatov, kot je bil ta."
 
Naša gimnazija je doživela že več kot 200 let. Vseskozi ta čas se nenehno spreminja. To smo dijaki tretjega letnika bolje spoznali v torek, 15. 11. 2016. Prisluhnili smo predavanju bivšega dijaka naše šole. Ivan Smiljanić nam je predstavil kulturne spomenike na Gimnaziji Kranj.
 
Veliki Slovenec ni bil samo vojak, marveč zelo vsestranska osebnost – od literata, predvsem pesnika, do slikarja in bibliofila. Najstniška leta je preživel v klopeh kranjske gimnazije, na kar smo gimnazijci še posebej ponosni. Kaj nam beseda domoljubje pomeni danes?
 
Ob 15:42:37 je prišel naš čas, da nas je postaven mladenič po imenu Miha razsvetlil o Tesli, njegovem življenju in ustvarjanju. Razstava je bila razdeljena na tri dele.
 
Zmagale so pevke Carmen Manet, ki s svojim videzom čisto prevzele poslušalce in žiranta Marka Vatovca. S tem programom se bodo predstavile decembra v Slovenski Filharmoniji. Gorenjski oktet pa je dobil denarno nagrado za nakup literature.
 
Poslušali so žalostne zgodbe otrok, ki so jim za ebolo umrli starši ali sorodniki. Za takšna območja je šola izrednega pomena, kar dokazuje tudi podatek, da niti en otrok, ki je obiskoval šolo, ni zbolel za ebolo. Razlog je v tem, da so v šoli otroke izobrazili o ukrepih proti tej bolezni.
 
Zmagala je torej izkušenost igralk, ki treniramo že kar nekaj let. Tako smo suvereno zmagale šolsko regijsko tekmovanje, s ponosom dvignile pokal turnirja in se uvrstile na državno šolsko tekmovanje.
 
Snemali smo na veliko različnih lokacijah, izbirali smo najlepše in najbolj poznane slovenske kraje. Med drugim smo snemali na Mangartu, Voglu, v Bohinju in Kranjski Gori ter tudi v Kranju in na Bledu. Najtežje je bilo na Mangartu, kjer je bila temperatura pod ničlo in je oprema dobesedno zmrzovala, poleg tega pa je zeblo tako nas kot tudi pevke, ki so bile v kratkih koncertnih oblekah.
 
Večkrat sanje ostanejo neuresničene, v našem primeru pa lahko poročamo o enkratnem uspehu. Maša Štucin, dijakinja 2. f, je namreč v Avstriji na svetovnem prvenstvu v hip hopu dosegla uspeh kariere.
 
Polne vreče in škatle so presegle vsa pričakovanja – kot si lahko ogledate na fotografijah, smo napolnili štiri nakupovalne vozičke.
 
Najbolj zabavna je bila vsekakor skalnata pot tik pod vrhom, kjer smo se srečali tudi z 'zajlami' in 'lojtrami'. Žal nas, razen kasneje v dolini, prav veliko sončnih žarkov ni doseglo, na naše veliko razočaranje pa smo med potjo izvedeli, da je koča na vrhu zaprta in koraki so postali malce težji.
 
Naše druženje se je po večerji nadaljevalo ob tabornem ognju, petju in plesu. Sobotni cilj naše odprave je bil vzpon na Storžič, 2132 m visoko goro.
 
V četrtek, 6. 10. 2016, je v Ljubljani potekal finale ekipnega državnega prvenstva za srednje šole v atletiki. Udeležili smo se ga tudi dijaki in dijakinje Gimnazije Kranj.
 
»Po končani vaji nam je bilo naročeno, da moramo oditi spat ob 23:30. Mislim, da vsi vemo, kako težko se je držati ure, zlasti, ker je bilo z nami toliko novih obrazov, pevk in pevcev (sam sem se seveda bolj zanimal za pevke).
 
V času od 30. septembra do 2. oktobra 2016 je delegacija Gimnazije Kranj, ki jo je vodil ravnatelj mag. Franc Rozman, obiskala Zemunsko gimnazijo.
 
Ob takih trenutkih se zavem, da je bil program MEPI čudovito darilo, ki me je sooblikovalo na moji življenjski poti ter me spremenilo v boljšega človeka, ki bo v prihodnje lažje premagoval napore z zavestjo, da je potreben le en korak naenkrat.
 
V sredo 28. 9. 2016 na ekskurzijo smo šli,
že ob sedmih zjutri na pot odšli.
Dolga vožnja bla najbl je naporna,
ker Lušina preveč je bla zgovorna.
 
Na Glavnem in Slovenskem trgu so bile postavljene kolesarsko naravnane stojnice, za eno od njih pa so stali Ekofrendi z Gimnazije Kranj.
 
Dekleta smo sodelovala na mednarodnem turnirju v odbojki. Na turnirju je sodelovalo 10 ekip s Hrvaške in iz Slovenije.
 
V sredo, 21. 9. 2016, smo se dijakinje in dijaki Gimnazije Kranj udeležili področnega ekipnega tekmovanja v atletiki. Dijaki so premagali vso svojo konkurenco in osvojili 1. mesto z doseženimi 7858 točkami, dijakinje pa smo zasedle 2. mesto s 8163 točkami.
 
Enaintridesetega avgusta učenec pred spanjem podzavestno zmoli svojo molitev, da se mu bo jutro čim lepše odvilo. Zjutraj prvega septembra se večina prezgodaj ali pa prepozno zbudi in se tako fizično (nanašanje kreme ali premišljena izbira oblek, da bo zgledal dobro in da ga ne bodo takoj popisali), najbolj pa psihično pripravi na gručo vodoodpornih flomastrov, ki nanj v vrsti čakajo na poti do gimnazije.
 
Nekatera dekleta 3. in 4. letnikov smo sončen vikend preživela v Portorožu. Za tretjo uro športne vzgoje smo se odpravile na jadranje v Portorož, kjer pa smo tudi igrale odbojko, rolale, se sprehajale, plavale v toplem morju in se predvsem imele fino.
 
Na koncu pa so za uvrstitev v finale DP odločale res in samo malenkosti, saj so imele prve tri ekipe enako število zmag in porazov, zato smo po seštevku zmagi, setov in točk zaostali le za dve točki za prvouvrščenimi in tako pristali na končnem drugem mestu.
 

Paradižnik & zelje

19.09.2016
Naša pot se je začela 23. 8. 2016 ob 6. uri zjutraj v Kranju. Prezgodnji uri navkljub smo bili navdušeni, vedoč, da se podajamo na pravo pustolovščino. Po dobrih treh urah vožnje smo prispeli do Plitvičkih jezer, nagnetenih s tujci. Poleg jezer smo si ogledali tudi slap, ki velja za najvišjega na Hrvaškem.
 
Zgodaj zjutraj, meglen dan, vikend in sobota, 10. 9. 2016, dan, ko smo se za tretjo uro športne vzgoje odpravili v Bohinj. Pravijo, da nikoli ne pričakuj preveč, saj si lahko na koncu negativno presenečen.
 
Bili smo skoraj edini obiskovalci, zato smo, tako rečeno, Čateške toplice imeli čisto zase. Vodne drče in tobogani so prav čakali na nas, omejevale pa nas niso niti čakalne kolone.
 
Nina Žumer iz 3. h si je prislužila nagradno potovanje v Peterburg, saj je na državnem tekmovanju iz znanja ruščine in poznavanja ruske kulture in civilizacije dosegla 2. mesto.
 
Spomnimo: Mestna občina Celje že 20 let nagrado podeljuje za najboljše pesniške zbirke v Sloveniji, od 2005 je z nazivom zlatnik poezije okronan pesnik za življenjsko delo (Marko Kravos), letos pa je bila prvič podeljena mala Veronika za najboljšo srednješolsko pesem – našemu dijaku Urbanu Janjiču.
 
Napočil je čas poletnih počitnic, katere smo si dijaki pošteno zaslužili. Poleg našega praznika, konca pouka, pa smo s proslavo obeležili tudi državni praznik dan državnosti.
 
Letos imamo 7 zlatih maturantov (dosegli več kot 40 točk. Povprečje točk po slovenski maturitetni lestvici je visoko, saj znaša 31,14 točke. Zala Sekne je dosegla 44, do vseh točk ji je zmanjkala le ena točka.
 
Na podelitvi maturitetnih spričeval maturantom Gimnazije Kranj v ponedeljek, 11. julija 2016, v Planetu Tuš v Kranju sta maturante nagovorila ravnatelj mag. Franc Rozman in kranjski podžupan Boris Vehovec.
 
Bile smo navdušene, saj nas je ta dan pot vodila ob robu, kar je pomenilo, da bomo lahko ves čas uživale ob razgledu na Ajdovščino.
 
Dosegli smo celo 10 zlatih priznanj, in sicer so zlato priznanje dobili Nadja Brenkuš iz 4. g, Anže Mediževec iz 4. f, Anamarija Tomažič iz 4. c, Val Simonič iz 4. g, Andraž Dolinšek iz 4. f, Maša Mozetič iz 4. c, Eva Križajiz 4. e, Anja Šenk iz 3. b, Urh Šenk iz 3. b in Lana Miklavc iz 3. b.
 
Nagrade in priznanja so prejele naslednje dijakinje: 2. mesto Nina Žumer iz 2. g, 5. mesto Kaja Kurent iz 2. d, 7. mesto si delita dve dijakinji Eva Lončar iz 2. d in Teja Rebernik, 2. č ter 10. mesto Katja Gabrovec iz 3. g.
 
Ko so pred začetkom prireditve pregledovali prisotnost, so najbolj odmevali glasovi dijakov Gimnazije Kranj, ki smo bili daleč najštevilčnejši, in sicer nas je bilo kar 34.
 
Takrat je šlo bolj za teorijo in poznavanje rastlin in njihove uporabe. Kljub rahlemu dežju in mokrem travniku na državnem tekmovanju smo se vsi izredno zabavali in veliko nas je že odločenih, da se ga bomo udeležili tudi naslednje leto.
 
Glede na uspeh, ki ga je muzikal doživel, bo verjetno ponovitev še kar nekaj in če si ga še niste ogledali, bodo zagotovo še priložnosti.
 
Naši fantje so predstavili letalsko sekcijo dronov, ki je obiskovalko tako navdušila, da je, ko se je pozanimala, s katere šole prihajajo dijaki, vzkliknila: »Gimnazija Kranj, u, mašina.«
 
Nagrajeni deli Eve Poklukar Robide in Natana Vovka Zeleni pulover boste lahko prebrali tudi v Literarnem zborniku Gimnazije Kranj Kava, ki bo izšel sredi junija.
 
V okviru 5. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj 2016 smo se zbrali dijaki Gimnazije Kranj, ki nas združuje želja po likovnem ustvarjanju. Po uvodnem sestanku nas je od vseh prijavljenih ostalo le še 37 najbolj zagretih likovnih umetnikov.
 
Čeprav najprej nismo vedeli, kaj bi s sadeži počeli, je bilo v učilnici 4 videti same domiselne poskuse.
 
Dijakinje in dijaki Gimnazije Kranj so dosegli odlične rezultate. Prvič v zgodovini naše gimnazije je namreč štafeta dijakov na 4x100m osvojila prvo mesto. Državni prvaki so tako postali Nejc Osterman iz 3. a, Rok Markelj iz 1. e, Domen Marš iz 4. e in Rok Ferlan iz 3. a.
 

Ključ do znanja

24.05.2016
Ob vznožju starega gimnazijskega stopnišča je častna straža četrtega letnika krsto s pokojnim četrtim letnikom. Na njej je bil ključ, pred njo pa sova in globus, vsi simboli znanja. Letos je prvič v zgodovini kranjske gimnazije krsto stražila dijakinja, Zala Sekne.
 
Na Gimnaziji Kranj je veliko dobrih naravoslovcev, med katerimi se mnogokrat krešejo iskre, ne le pri kemijskih poskusih in med doseženimi točkami na tekmovanjih, temveč tudi, ko se dva zares nadobudna naravoslovca spopadeta z besedami.
 
Večji ogledi so nas vodili tudi v samostan Novodevičji in njegovo pokopališče, v Kremelj, mimo Lubjanke in Moskovske državne univerze, pa tudi v številne muzeje in parke. Nismo pa si le ogledovali znamenitosti, del našega programa smo namenili tudi spoznavanju ruske kulture. V Bolšoj teatru smo si ogledali opero Jevgenij Onjegin, občudovali umetnine Tretjakovske galerije in ploskali akrobatskim točkam ljudi in živali v cirkusu Nikulina.
 
Izkupiček ni bil slab, zlato priznanje in 3. mesto Filipa ter moje srebrno priznanje in 5. mesto sta Gimnazijo Kranj postavila tik za ustanovitelje tekmovanja z Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer. Humorna prof. Veldin pa le še daljša seznam dosežkov svojega mentorstva mladim esejistom in (obenem) raziskovalcem zgodovine …
 
Urša Žun je dosegla srebrno priznanje za svojo raziskovalno nalogo na področju arhitekture z naslovom Sakralni objekti kot spomeniki v zgornjem Posočju in na Vršiču. Prav tako smo srebrno priznanje prejele tudi trojka Iza Oblak, Mirjam Šenk in Karmen Zalokar za raziskovalno nalogo na področju zgodovine z naslovom Vpliv preseljevanja Ircev v Ameriko v 19. stoletju.
 
Naša trenerka Ema Kondič nas je vodila skozi ure in ure treninga ter poskrbela, da smo se naučile čim več plesnih elementov, postale gibljivejše ter pridobile kondicijo.
 
Na državnem tekmovanju iz kemije 2016 je Jože Gašperlin iz 2. g osvojil prvo mesto. Dijaki Gimnazije Kranj so prejeli 6 zlatih, 3 srebrna in 22 bronastih priznanj.
 
11 kranjskih gimnazijcev se je udeležilo jubilejnega 50. državnega tekmovanja za Preglove plakete, ki je potekalo v soboto, 7. maja 2016, na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, tekmovalo pa je skupaj 494 dijakov.
 
Zgodilo se je hitro, a zgodba o uspehu se je začela že dolgo prej – kot vsaka dobra zgodba se je začela z objavami in sestankom v učilnici 16, kjer smo novinarji slišali, da bo Gimnazija Kranj sodelovala v projektu Obrazi prihodnosti ter za časopis Dnevnik raziskala področje mladostniškega nasilja in kriminala - in začelo se je. Manca Krivec in Ana Rakovec sta svoje misli o nasilju med vrstniki in nasilnosti besed vpletli v gloso in kolumno, Anja Justin in Bine Dobnikar pa sta zapisala izpoved žrtve nasilja.
 
Že v zgodnjih jutranjih urah nas je bilo moč opaziti na Golniku, kjer smo se kandidati za bronasto priznanje borili s prvimi kilometri in težkimi nahrbtniki. Pot nam je hitro stekla in že kmalu smo prispeli na prvo kontrolno točko. Polni vneme smo kar kmalu zapustili Zalog in se zapodili v gozd.
 
Zeleno pero je novinarsko-ekološko tekmovanje, ki ga organizira društvo Planet Zemlja za osnovne in srednje šole. Letos je bila podana težka tema, in sicer stročnice. Tekmovalci in tekmovalke so morali na to temo napisati novinarski članek po svoji izbiri.
 
Toplo jih je sprejel tudi predstavnik našega razreda ter jim na kratko predstavil naš program in gimnazijo, ki jim je bila zelo všeč. Povedali so nam, da se jim zdi Kranj zelo prijetno in gostoljubno mesto, v katerega se bodo z veseljem vračali. V znak prijateljstva in pozornosti smo si izmenjali darila, se v spomin slikali ter se še malo družili, spoznali in si izmenjali nekaj prijetnih besed.
 
Posebej ganljiva pa so bila srečanja med Boštjanom Gorencem in njegovimi nekdanjimi profesorji pred intervjujem in po njem. Kot se za Boštjana spodobi, je na prvo – in še marsikatero kasnejše – vprašanje intervjuja, ki sta ga vodila Natan Vovk in Tadej Rajgelj, odgovoril s šalo.
 
Bronasta priznanja so prejeli: Katja Kranjec in Ana Rejc iz 1. f, Teja Rebernik iz 2. č, Julija Hrovat iz 2. d in Jaka Bizjak iz 2. a, slednja sva se tudi uvrstila na regijsko tekmovanje, ki je bilo 8. marca 2016 na ljubljanski Gimnaziji Bežigrad, ko smo se dijaki gorenjskih in ljubljanskih srednjih šol pomerili drugič, tokrat za srebrna priznanja in preboj na državno tekmovanju, poleg dodane literature pa smo morali poznati tudi občo geografijo mest.
 
Ob 19.30, ko je bila dvorana Hrama Ignacija Borštnika v Cerkljah nabito polna, se je začelo zares. Po prvi pesmi, ki je občinstvo ubrala v zračnem elementu, sta poslušalce pozdravila ravnatelj Franci Rozman in predstavnik soorganizatorja koncerta Lions klub Brnik, gospod Mitja Košnik.
 
Vzdušje na tribunah je bilo ves čas izjemno. Naši navijači so podpirali svojo ekipo in preglasili ostale navijače. Rokometašice so dosegle odlično 2. mesto, premoč so morale priznati zgolj Gimnaziji Šiška, ki se je izkazala za zelo močno nasprotnico.
 
Grad je bil tako veličasten, da nam je vsem vzelo sapo in se ga nismo mogli nagledati, ker česa podobnega še nismo videli še nikjer drugje kot v Versaillesu. (Vse se je svetilo v zlatu, tako kot prašiči v blatu.) Po ogledu, smo se ponovno borili z insekti, vkrcali na ladjo in se odpeljali do hostla, kjer smo tudi prespali.
 
V petek, 15. aprila 2016, je na Gimnaziji Bežigrad potekalo državno prvenstvo v košarki za dekleta. V boju za najvišja mesta so se poleg Gimnazije Kranj potegovale Gimnazija Bežigrad, Gimnazija Šentvid in 1. Gimnazija v Celju.
 
Videle smo, da so šla sredstva resnično v prave roke in da jih reševalci že s pridom uporabljajo. Prevozile smo tudi dobršen del Slovenije in se ob čudovitem vremenu načudile njenim lepotam. Predvsem pa se mi je v glavo vtisnil govor pobudnika akcije Primoža Jelševarja, ko je dejal, da smo Slovenci narod, ki zna pomagati in prisluhniti drugim.
 
Skupni zmagovalec oziroma prejemnik Male Veronike je naš gimnazijec Urban Janjić iz 3. f s pesmijo Sklep 1–6.
 
Dejansko so nas postavili v vloge pravih poslancev. Razdelili so nas v 6 skupin in vsaki dodelili neko temo, o kateri smo 2 uri debatirali, da bi prišli do skupnega zaključka. Kako spodbujati trajnostni razvoj? Ali lahko omejimo človekove pravice, če je ogrožena varnost? Kakšna naj bo evropska razvojna politika? Kakšna naj bo prihodnost Evrope? Kakšno vlogo naj ima Evropa pri migraciji in integraciji? Zaposlovanje mladih, evropski izziv?
 
Pošali se, češ da se bolj kot samega tekmovanja veseli sedemdnevnega izleta s "turistično agencijo ZOTKS", še posebej pa ga navdušuje možnost druženja s sovrstniki iz celotne Evrope. Gregor se sočasno udeležuje tudi priprav na izbor za uvrstitev na matematično in kemijsko olimpijado, ki potekajo v obliki predavanj na fakultetah Ljubljanske univerze.
 
Taja Basaj iz 1. d in Neja Zupan iz 2. b sta v ekipi gimnazijske kategorije 1. in 2. letnikov za izkazano znanje prejeli zlato odlikovanje. V kategoriji 3. in 4. letnikov pa je za osvojeno 2. mesto v državi zlato prejela tudi Manca Krivec iz 4. b.
 
V četrtek, 17. marca 2016, in petek, 18. marca 2016, so se v Bruslju v okviru dogodka Your Europe, Your Say! zbrali po trije mladi stari 16 ali 17 let iz vseh držav članic EU in iz petih držav kandidatk. Slovenijo smo zastopali dijaki tretjega letnika Žiga Frelih, Gašper Martič in Katja Basaj, z nami pa je bila profesorica Mateja Žepič. Tema dogodka je bila integracija mladih beguncev v našo družbo, ena izmed najbolj aktualnih te dni.
 
Ko bomo čez kakšno leto obujale spomine na Rivo, se bomo zagotovo spomnile zlatega priznanja in vseh nastopov, na katerih smo dale vse od sebe in se res izkazale. V spominih pa nam bodo ostali tudi dnevi, polni smeha, sonca, dobre italijanske hrane in obilo glasbe, pogovorov dolgo v noč in krasne družbe.
 
Tako smo drugo tekmo začele udarneje in odločneje ter že s prvo minuto prevzele vodstvo. Tekmo smo zmagale in se tako veselile uvrstitve v nadaljnji del tekmovanja.
 
Po približno treh urah hoje smo dosegli kočo in takoj okupirali jedilnico. Le kdaj je kuharica uspela napeči sto palačink? Nato smo se razporedili v sobe in prisluhnili slikovitemu predavanju Andreja Štremflja o turnem smučanju in gibanju v gorah v snežnih razmerah. Sledilo je še malo večernega druženja, nato pa spanje.
 
Področno prvenstvo v plavanju za srednje šole je potekalo v torek, 8. marca 2016, v Kranju. V naši ekipi je plavalo 11 dijakov; kategorizirani na 100 m mešano in nekategorizirani na 100 m prosto. Zmagovalca sta postala Martin Grmek iz 3. a in Julija Jesenovec iz 1. č, srebrni kolajni pa sta osvojila Igor Poliščuk iz 4. a in Nika Krkoč iz 1. č. Žal ne bo organiziranega državnega prvenstva, kjer bi bila udeležba zagotovo množičnejša.
 
Od 9. do 11. marca 2016 je v Sankt Pöltnu, glavnem mestu Spodnje Avstrije, potekalo 30. mednarodno tekmovanje v znanju konverzacijske nemščine. Prvi dan srečanja so se tekmovalci pomerili v kvizu o poznavanju obdonavskih držav, zvečer pa so si ogledali Deželno hišo.
 
V sredo, 3. februarja 2016, je na Gimnaziji Kranj potekalo srečanje srednješolskih zborov. Na njem smo se predstavili: Dekliški pevski zbor in Mešani pevski zbor Gimnazije Kranj, mešani zbor Biotehniškega centra Naklo, mešani zbor iz Kamnika in mešani pevski zbor iz Škofje Loke.
 
Pokal za drugo mesto med ekipami so prejeli fantje v veleslalomu v postavi Dubokovič, Lavtižar, Draksler in Zaplotnik.
 
Dan odprtih vrat smo poskusili narediti čim bolj zanimiv in informativen za mlajše generacije, ki stopajo na našo pot in jih odprtih rok sprejemamo medse.
 
Glavno vlogo Ane Karenine je odigrala asistentka režiserja Lara Fortuna. Poleg nje pa sta se v glavnih vlogah na odru pojavila še Martin Adam Stivens ter naš dijak Benjamin Štangar.
 

Vsakih sedem valov

07.03.2016
Fizična podoba je le stranska vloga dveh človeških duš, ki si na koncu ločitve, nezaupanja, nevere, jeze, strasti, žalosti in obžalovanja sežeta v roko, se objameta in poljubita. Mogoče se je občinstva zgodba dotaknila in kot oblak upanja obvisela nad njimi, ko so bili kasneje že na pijači, zmenku, doma pred knjigo ali toplo odejo.
 
Gaj je že bil v somraku v temi se je bleščal le še soj ducat sveč ob grobu našega največjega pesnika, ko sva ob aplavzu zbrane množice in spremljavi akademskega zbora Franceta Prešerna prispevala svoje zrno kulture v čast možu, ki se je s svojim delom in uspehom za vedno zapisal v srca Slovencev. Tako smo tudi dijaki Gimnazije Kranj znova pokazali, da se zavedamo pomena naše nacionalne zapuščine.
 
Dijakinja prvega letnika Taja Basaj ob informativnem dnevu spesnila večkitično dvovrstičnico.
 
V četrtek, 21. 1. 2016, je bilo v Cerkljah regijsko Cankarjevo tekmovanje, na katerem so naši dijaki dosegli res izjemne rezultate.
 
V ponedeljek, 8. februarja, se je v preddverju Gimnazije Kranj trlo ljudi. To niso bili zmedeni dijaki, ki so pozabili na kulturni praznik in prišli v šolo. Zbrala se je okoli dvestoglava množica obiskovalcev, ki je ob 11. uri zjutraj nestrpno pričakovala dogodek TEDxYouth@GimnazijaKranj. Kaj sploh je TED? Mednarodno priznana organizacija, ki širi ideje v obliki kratkih navdihujočih govorov, neprofitno organiziran dogodek v lokalni skupnosti pa nosi oznako TEDx. Dogodek na kranjski gimnaziji je bil take vrste.
 
Jabolko navdiha je v Predsedniški palači ravnatelju mag. Francu Rozmanu, profesorju Primožu Zevniku in dirigentu Nejcu Bečanu predsednik Borut Pahor izročil na slovesnosti 4. februarja 2016 in v posvetilu zapisal: »Jabolko je simbol življenjske energije in spoznanja, svežine in obnavljanja. Naj Vam služi kot navdih za nove ideje in uspehe. Obojega Vam želim v izobilju.«
 
V sredo in četrtek, 27. in 28. januarja 2015, je na Škofijski gimnaziji v Ljubljani potekalo Državno srednješolsko prvenstvo v športnem plezanju. Na njem je nastopilo kar 16 kranjskih gimnazijcev.
 
Ker smo tekmovalne pole reševali na računalniku, so bili rezultati znani že takoj, zato smo kmalu izvedeli, da smo dijaki Gimnazije Kranj najboljši, saj smo pobrali srebrna in zlata priznanja v vseh letnikih in se zmagovito vrnili domov. Po tekmovanju pa smo za tolažbo, da smo sobotno jutro »zapravili« v Ljubljani in ne v postelji, dobili sendviče.
 
Scena je bila zanimiva, še posebno zaradi dobre osvetlitve, vrtljivega odra ter plesalcev, ki so vse skupaj popestrili. Kostumi so bili dobro izdelani, prav tako smo lahko slišali petje zbora, ki je zvenelo najmogočnejše od vseh in bilo zato najzanimivejše.
 
Eden izmed njegovih najbolj odmevnih dosežkov pa je zagotovo priredba pesmi Samo jednom se ljubi, ki jo je napisal za celotni simfonični orkester Gimnazije Kranj in ki smo jo imeli priložnost slišati na letošnjem Velikem božičnem koncertu v Cankarjevem domu.
 
Želim si, da bo Gimnazija Kranj kmalu spet gostila kako literarno zanimivo osebo, ki nas bo navduševala za branje in tudi opogumljala za odkrivanje lastnih sposobnosti in ustvarjalnega pisanja. In po srčnem aplavzu sodeč nisem edina.
 
Meniva, da smo z novim fitnesom pridobili veliko – omogočeni so nam zelo dobri pogoji za vadbo, ki pa jih moramo s pridom izkoristiti. Zato upava, da se velikokrat in v čim večjem številu srečamo v našem novem fitnesu.
 
Gimnazija Kranj je v četrtek, 14. januarja 2016, na Planini pripravila prijateljski turnir v košarki med kranjskimi šolami.
 

Ko mrtvi žive uče

19.01.2016
V januarju 2016 so avlo Gimnazije Kranj krasili tematski plakati potujoče razstave z naslovom »Ko mrtvi žive uče – anatomija skozi čas«. Nastala je izpod rok dr. Zvonke Zupanič Slavec z Inštituta za zgodovino medicine, dr. Sonje Svoljšak in Urše Kocjan iz Narodne in univerzitetne knjižnice, in sicer ob 500-letnici rojstva začetnika znanstvene anatomije Andreasa Vesaliusa.
 
Ne glede na to koliko filmov ste pogledali, nič vas ne more pripraviti na to, kar boste doživeli, ko vstopite v največje mesto, kar ste jih kdaj videli. Chicago nas je vse navdušil s svojimi znamenitostmi: Nebeška vrata (Cloud Gate), Millenium Park in Willis Tower.
 
V želji po bujenju strasti novih generacij bomo v ponedeljek, 8. februarja 2016, gostili mednarodno prepoznaven dogodek TEDxYouth@GimnazijaKranj.
 
Za tri magične ure gimnazija ni bila več šola, temveč se je spremenila v prostor vesele in brezskrbne zabave. Gostje so bili vsekakor navdušeni, Gatsbyja pa tokrat ni bilo na spregled.
 
V četrtek, 17. decembra 2015, so se v športni dvorani Planina pomerili športniki in športnice kranjske in škofijske gimnazije. Pomerili so se v ženski odbojki ter moški košarki in nogometu. Preden pa so na vrsto prišli športniki, sta zbrane nagovorila še ravnatelja obeh gimnazij.
 
Poslednje dejanje kranjskih gimnazijcev v letu 2015 je bil poklon domovini. V četrtek, 24. decembra 2015, so dijaki vseh letnikov pripravili proslavo v počastitev dneva samostojnosti in državnosti. Pišeta Aaron in Klemen.
 
Veliki božični koncert Gimnazije Kranj je že devetič Gallusovo dvorano Cankarjevega Doma v Ljubljani napolnil do zadnjega kotička. Večer je bil tokrat posvečen slovanski glasbi. Mlada glasbenika, čelistka Katarina in pevec Lovro, opisujeta svojo izkušnjo.
 

Neki novi tipi

21.12.2015
Mlade skupine povsod rastejo kot gobe po dežju. Njihova energična glasba je zaščitni znak prihajajoče generacije in njenega novega pogleda na svet, je izraz upora zoper obstoječe vrednote in želje po spremembah. Tudi štirje mladi fantje, ki so se združili v bend po imenu Neki novi tipi, so polni sanj in idej.
 
Dogodek smo pripravili z namenom, da dijake ozavestimo o formalnem oziroma poslovnem stilu oblačenja, s kakršnim se bomo srečevali povsod po svetu in nas pričakuje že prav kmalu po opravljeni maturi. Prav tako smo želeli s tem poudariti splošno znan pregovor, ki pravi, da obleka naredi človeka.
 
Cilj boja proti AIDS-u je obvestiti čim več ljudi, da bi bilo število novih bolnikov manjše, kar smo želeli storiti tudi mi. Širimo besedo, ne virusa!
 
Prepričana sem, da nihče od zlatnikov ne obžaluje odločitve za MEPI. Mnogi bi si celo upali trditi, da je bila to najboljša odločitev v času obiskovanja srednje šole. MEPI je program, ki te prisili, da aktivno preživiš svoj prosti čas, in ti omogoča, da prek pridobivanja novih veščin, športnih zmogljivosti in prostovoljskih izkušenj spoznavaš samega sebe.
 
Začeli smo slabo, saj smo takoj prejeli zadetek, ki pa nas ni ustavil. Fantje smo na igrišču pokazali borbenost in željo po zmagi. Že v prvem polčasu smo izenačili. V drugem polčasu smo z izvrstno igro povedli in zmagali z rezultatom 2 : 1.
 
Naši dijaki so že začeli pobirati priznanja na tekmovanjih iz znanja. Konec septembra 2015 je potekalo šolsko tekmovanje iz logike. Na njem so dijaki osvojili 63 bronastih priznanj. Kar 23 pa se jih je uvrstilo na državno tekmovanje, ki je potekalo 7. novembra v Ljubljani.
 
23. november je slovenski državni praznik. Na ta dan se Slovenci spominjamo generala Rudolfa Maistra, borca za severno mejo, in njegovega pogumnega dejanja. S svojo vojsko je namreč 1918 razorožil nemško stražo, s tem pa ohranil velik del Štajerske slovenski.
 
Začeli smo v skupini, v kateri so se poleg nas znašle še ekipe SGTŠ Radovljica, ŠC – SESGŠ Kranj ter ekipa gostiteljev. Prvi nasprotnik naše gimnazije je bila Srednja gostinska in turistična šola Radovljica. Tekmo smo po rahlo počasnejšem prvem delu na koncu le dobili brez resnejših težav. Sledil je obračun s Srednjo ekonomsko, storitveno in gradbeno šolo Kranj.
 
Tekmo smo dobro začele in jo tako tudi zaključile, saj je bila razlika končnega rezultata kar visoka. Tako smo v tem dnevu odigrale kar tri tekme in vse zmagale, zato smo si zares zaslužile 1. mesto tega tekmovanja in s tem tudi največji pokal.
 
Hodili smo po prelepih valovitih travnikih in čeprav je bilo bolj megleno, je bil razgled na mesto božanski. Počasi smo se začeli dvigati, ampak nič groznega. Ko smo premagali eno strmino, smo se ustavili, popili požirek čaja, se slekli in odšli naprej. Pot do neke slabe polovice ni zahtevna, večino časa smo hodili po ozki gozdni potki, prekriti z jesensko obarvanim listjem.
 
Odprtje razstave dvanajstih kolažev za koledar Gimnazije Kranj 2016 se je zgodilo v torek, 24. novembra 2015, v šolski knjižnici Gimnazije Kranj. V lanskem šolskem letu so dijaki prvih letnikov pri pouku likovne umetnosti izdelovali kolaže na temo Težko je biti mlad ali lahko je biti mlad.
 

Slovenec sem!

25.11.2015
V času, ko sta narodna zavest in prepričanje pri marsikaterem Slovencu vprašljiva, je obujanje spominov na velike može slovenske zgodovine priložnost, da še enkrat premislimo o pripadnosti lastnemu narodu. To priložnost smo trije kranjski gimnazijci Maj Mohorič iz 2. b, Domen Kos iz 2. č, in Maja Ramuš iz 2. f odlično izkoristili.
 
Kot ste nekateri morda že slišali, smo se v sredo, 11. 11. 2015, štirje dijaki Gimnazije Kranj odpeljali v Ljubljano. Nismo bili izbrani kar naključno, ampak nam je bilo skupno to, da smo se poleg udeležbe na raznih tekmovanjih vsi uvrstili tudi na državno tekmovanje iz logike.
 
10. novembra 2015 smo se dijakinje naše šole udeležile odbojkarskega tekmovanja, na katerem smo dosegle 2. mesto in se zasluženo uvrstile na nadaljnje tekmovanje. Tekmovanje je bilo na Gimnaziji Jesenice, kjer smo dijakinje Gimnazije Kranj odigrale 4 tekme.
 
Tekmi sta postregli s pravcatim odbojkarskim spektaklom, gimnazijci smo končali na drugem mestu, kar pa žal ni bilo dovolj za nadaljnjo uvrstitev. Gimnazijo Kranj smo zastopali: Luka Šteblaj, Vid Golob, Patrik Peternel, Anej Čalič, Aljoša Žižmund, Domen Blaznik, Martin Grmek, Van Vizovišek in Andraž Stružnik ter trener Nik Krivec.
 
Zbrana sredstva bodo porabljena veliko smiselneje kot pogorele sveče. Pa tudi piškoti in topel čaj so bili del stojnice, ure pa so hitro minile, saj je s prijatelji vse veliko lažje.
 
Po skoraj treh tednih smo se živi in zdravi 2. novembra 2015 vrnili z 8. svetovnega tekmovanja iz znanja kitajščine »Chinese Bridge«. Štirje kranjski gimnazijci smo bili najboljši na 2. državnem tekmovanju »Chinese Bridge«, ki ga je letos maja organizirala naša šola. Za nagrado nas je čakala udeležba na svetovnem tekmovanju v Kunmingu, prestolnici province Yunnan na Kitajskem. Žan Govekar iz 3. h in Tjaša Erznožnik iz 4. f, zmagovalca državnega tekmovanja, sta se svetovnega tekmovanja udeležila kot aktivna tekmovalca, midve z Ajdo Markič iz 3. a pa kot opazovalki.
 
Cilj je bil dosežen. Zbrana sredstva zbiralne akcije so presegla pričakovanja, z močnim sporočilom recitala pa so dijaki dosegli, da o današnjem problemu ne molčimo, saj so naše besede eno izmed najmočnejših orožij.
 
V četrtem tednu septembra smo imeli dijaki tretjega in četrtega letnika mednarodne mature spoznavni tabor. V sredo, 23. septembra 2015, smo se zbrali v CŠOD Planica. Že prihod tja je bil manjši izziv, namreč nismo imeli organiziranega prevoza s strani šole, temveč smo si ga morali organizirati sami, s tem smo že izpolnili prvo nalogo: lastno načrtovanje. Okrog 11. ure smo prispeli v deževno Planico. Poleg prijetega gorskega vonja je bilo moč v zraku čutiti tudi nekaj živčnosti, saj smo se s svojimi predhodniki nekateri poznali le na videz.
 
Med svojim prostim časom smo se razbežali po Bruslju, kupovali spominke, poskusili prave belgijske vaflje in opazovali nočno življenje Bruseljčanov. Okoli 11. ure zvečer smo se z metrojem in avtobusom vrnili v hotel. Spet smo vstali zgodaj zjutraj in si ogledali Evropski parlament in Evropsko komisijo, kjer smo se srečali s slovenskimi predstavniki, z njimi debatirali in o njihovem delu izvedeli veliko novega.
 
Ekipa osmih slovenskih dijakov je skupaj s svojimi mentorji s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) in Kemijskega inštituta pripravila projekt, s katerim je zastopala Slovenijo na največjem svetovnem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM. Njihova ideja? Proizvodnja biogoriva iz organskih odpadkov.
 
V sredo, 16. septembra 2015, je na kranjskem atletskem stadionu potekalo ekipno področno prvenstvo v atletiki za srednje šole. Fantje so se ekipno uvrstili na odlično tretje, dekleta pa na četrto mesto.
 
V petek, 19. junija 2015, smo se odpravili na ekskurzijo v dolino Loare v Franciji in pot nadaljevali proti Parizu. Ob 22. uri smo se zbrali na glavni avtobusni postaji v Kranju, zložili prtljago v avtobus in se odpravili na pot. Vozili smo se celo noč preko Avstrije, Nemčije, Švice in pod najvišjo evropsko goro Mont Blanc vse do Francije, kamor smo prispeli okoli poldneva.
 
Pot slovenske reprezentance je bila do nesrečnega četrtfinala izredno suverena, saj so naše košarkarice do izločilnih bojev doživele le en poraz proti Češki ter si že v predzadnjem kolu drugega skupinskega dela zagotovile nastop v četrtfinalu. V četrtini finala so se naše reprezentantke srečale z razpoloženimi Rusinjami, ki so na tekmi dajale vtis, da koša ne znajo zgrešiti.
 
Začel se je na Gimnaziji Kranj leta 2011, cilji projekta pa so izboljšanje stanja kolesarskih stez v Kranju in okolici, pokazati, da je kolesarjenje zabavna, zdrava in ekološka alternativa vožnji z avtomobili ter zmanjšanje ogljičnega odtisa. Sončno in toplo vreme je poskrbelo, da je bilo zunaj kar lepo število ljudi.
 
Navdušenci nad športnim plezanjem so takoj preizkusili plezalno steno, ki se razprostira nad bazenom in s katere lahko skočiš v vodo. V bližini plezalne stene se nahaja jacuzzi, kjer smo se greli in masirali, pa tudi časa za pogovor je bilo več kot dovolj. V bazenu so tudi odmaknjeni prostorčki, ki so prišli prav predvsem našim zaljubljencem za kakšen skrit poljubček ali dva.
 
Polni energije in navdušenja smo veselo pohiteli na avtobus, ki nas je odpeljal v geometrično središče Slovenije – natančneje v vas Slivna. Takoj ko smo prispeli, smo radovedno odšli do bližnjega gozda, v katerem se je skrival pustolovski park Geoss. Tam smo se razporedili v dve manjši skupini, da so nas primerno opremili s plezalnimi pasovi in nam pokazali, kako poskrbeti za svojo varnost.
 
Tigrovci Ferdinand Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojzij Valenčič so bili pred natanko 85 leti obsojeni na tržaškem procesu. Štiri slovenske domoljube je namreč italijansko fašistično sodišče obsodilo na smrt zaradi napada na tržaški fašistični časopis Il Popolo di Trieste. 6. septembra 1930 so jih ustrelili blizu vasi Bazovica pri Trstu.
 
V soboto, 12. septembra 2015, smo na šoli imeli predstavitev obveznih izbirnih vsebin. Vsak učenec si je moral izbrati štiri dejavnosti, katerih predstavitev je trajala 25 minut. Predstavitve so potekale od 9. do 11. ure Lahko smo se prijavili na 27 različnih predstavitev.
 
Prvi teden v septembru 2015 je v italijanskem Arcu potekalo svetovno mladinsko prvenstvo, ki sta se ga udeležila dva naša dijaka – Anže Peharc iz 4. e in Mia Krampl iz 1. e . Na prvenstvu sta oba dosegla odlične rezultate. Mia je dosegla naslov svetovne podprvakinje v težavnosti, Anže pa je s 3. mestom blestel v balvanih. Prav tako se je uvrstil tudi v finale težavnosti in končal na 6. mestu, v skupnem seštevku pa je prav tako kot pri balvanih stal na zmagovalnih stopničkah na 3. mestu.
 
Kdo pravi, da hribi niso zabavni? Osebno mislim, da si sami ustvarimo lastno zabavo, kar smo tudi storili tretji letniki Gimnazije Kranj, ko smo se v petek, 11. septembra 2015 odpravili proti Domu pod Storžičem, ki je predstavljal našo bazo. Zbrali smo se v Lomu nad Tržičem, pot proti bazi pa smo nadaljevali peš. Ko smo prispeli, smo se seveda odpočili, nato pa smo se polni energije preizkusili v prostem plezanju (z varovanjem)
 
S soncem obsijano šolsko dvorišče je bilo v torek, 8. septembra 2015, v znamenju priprav na veliki sprejem fazanov med gimnazijce. Medtem ko so nekateri četrtošolci še zadnjič navihano krasili obraze prvošolcev, in je bil v zraku že prijeten vonj pleskavic, ki jih je s pomočjo urnih deklet pripravljal prof. Lapuh, se je okrog 16. ure začelo zares.
 
Teden po začetku novega šolskega leta se je v svoji nekdanji šoli zbrala 4. IB-generacija. Njim v čast in poklon smo profesorji in dijaki mednarodne mature pripravili slovesno podelitev diplom. Skupaj smo proslavili njihov večletni trud in izjemne dosežke na maturi. Zlata generacija IB-ja je dosegla najboljše rezultate doslej, saj je s povprečjem 37 točk na maturi in s kar desetimi zlatimi maturanti močno presegla svetovno povprečje.
 
K maturi je tako pristopilo 205 kandidatov, od tega jih je 205 maturo tudi uspešno opravilo, kar je 100 % in nam do zdaj še nikoli ni uspelo. Povprečno število doseženih točk naših rednih dijakov, ki so uspešno opravili maturo v spomladanskem roku, je 22 (v Sloveniji 20,12).
 
Letos je na programu mednarodne mature na Gimnaziji Kranj z odliko maturiralo 10 dijakov (dosegli so več kot 40 točk), kar je 45,45 odstotka vseh dijakov.
 
Po načrtovanju poti, nekaj urah pakiranja in še zadnjih popravkih na dan odhoda smo se 19. junija 2015 zlati Mepijevci Gimnazije Kranj dobili na železniški postaji v Kranju. Z vlakom smo se najprej zapeljali do Jesenic, tam pa presedli na vlak do Kanala ob Soči. Trenutke na vlaku smo izkoristili za razporeditev opreme in počitek pred potjo, ki nas je še čakala.
 
Pred več kot 12 tisoč leti je ogromen tok ledenika oblikoval pokrajino v Ameriški državi Wisconsin. Ko je izginil, je za njim ostala množica čudovitih naravnih skulptur. Po robni moreni nekdanjega ledenika je nastala ena izmed enajstih razglednih poti (National Scenic trail) v ZDA.
 
Živčki, dolga vožnja in neprespana noč zaradi priprav in zadnjih popravkov so poskrbeli, da na bojno polje nismo prispeli najbolj sveži in v stilu, ki se spodobi za borbene gimnazijce, kljub temu pa smo se kaj hitro spravili »v red« in odlično prestali še zadnje zagovore svojih raziskovalnih nalog. Tekmovali smo v 4 kategorijah.
 
Nejc Balantič iz 4. b je pravkar odpisal maturo na Gimnaziji Kranj. Prav v času, ko se je bilo treba najbolj pripravljati na zahtevne izpite, ga je doletela novica, da je mednarodna žirija njegovo fotografijo Glorija razglasila za najboljšo fotografijo prestižnega fotografskega natečaja Slovenia Press Photo v sekciji Ustvarimo boljši svet.
 
Ravnatelj mag. Franc Rozman je dijake ob koncu pouka nagovoril: "Ob tej priliki se vsem skupaj zahvaljujem za trud, ki ga vsak izmed nas vlaga v osebno rast in v slavo šole. Ta trud se na zunaj izraža v rezultatih, s katerimi vas bom sedaj seznanil. Na tekmovanjih smo osvojili 595 bronastih, 102 srebrnih in 27 zlatih priznanj. Imamo 22 odličnih dijakov s povprečno oceno 5,0. Vseh odličnih v splošnem programu gimnazije je bilo 173, na mednarodni maturi je bilo v tretjem letniku odličnih 20 dijakov."
 
Prvo mesto je tako pripadlo dijakom iz 2. č. Najboljši učni uspeh je sicer imel 3. c razred, na tekmovanjih iz znanja se je najbolje odrezal 1. g razred, najbolj kulturni razred je 2. č, najbolj športni so dijaki iz 3. g.
 
Na koncu smo s pomočjo aplikacije streamago social posneli kratek film in se podali v boj za selfie stick. Ko so se 4. letniki borili z maturitetnimi izpiti, smo ostali sproščeno preživeli teden OIV, izvedeli veliko novega, dobili potrdilo, da prihodnost za nas še obstaja, poučili smo se tudi, kako se izogniti drogi, se sprostili na jogi in obiskali številne nove kraje.
 
Prvič v zgodovini Gimnazije Kranj so se naši šilarji skozi polfinale uspešno prebili v finale Šolske improlige, kjer so se v petek, 29. 5. 2015, v Španskih borcih v Ljubljani pomerili z ekipo Šilan'c (SVŠGL 2). S skrbno grajenimi in zabavnimi prizori so ponovno navdušili vse navijače.