Novice

 
 
Razlog za dve različni barvi vode v jezeru je danes popolnoma logičen in znan, a v preteklosti je bila najbolj priljubljena legenda o nesrečnih zaljubljencih, ki sta najokala vsak po eno celo jezero solza – deklica je imela modre oči, fant pa zelene, zato naj bi bili danes v jezeru dve različni barvi.
 
Ducat slovenskih velikanov izpod rok petih nadarjenih kranjskih gimnazijk se je podalo na pot.
 
Potrebno je veliko organiziranosti in truda, ni vedno lahko. Ampak če ti nekaj pomeni toliko, kot meni pomeni šah, se za to pač potrudiš. Seveda pa so v veliko pomoč tudi sošolke, ki mi pošiljajo snov in zapiske ter profesorji, ki mi prilagajajo spraševanja ter pisne ocene.
 
Živa Marinšek je pesnica, ki je svojo pot začela na krožku ustvarjalnega pisanja na Gimnaziji Kranj, v četrtek pa se je z zmagovalnim rapom Nisi za v smeti predstavila na odru Kina Šiške.
 
Na začetku sem se vedno trudila prilagajati drugim, skrivaj sem se spotikala skozi življenje in iskala med pisanjem. Govorila sem o tujih zgodbah, ker so se mi moje zdele nepomembne.
 
MEP je kratica za simulacijo evropskega parlamenta, ki mladim, ki se zanimamo za aktualne dogodke ponuja priložnost, da izrazimo svoja mnenja in s tem dokažemo starejšim generacijam, da nismo izgubljena generacija, ki je popolnoma nezainteresirana.
 
Simon Jenko je v Kranju preživel svoja zadnja leta, posvečena pa mu je tudi največja slovenska pesniška nagrada, v sklopu katere v mestu potekajo Jenkovi dnevi.
 
Ne slepite nas, ker mislite, da ne vidimo, kar vidite vi. Vidimo drugače. Ne zatirajte nas, ker ste vi živeli sanje drugih. Mi bomo dosegli vse.
 
Večina od nas še nikoli ni stala na jadrnici, zato je bila ideja jadralskega vikenda še toliko bolj vznemirljiva in nam o udeležbi ni bilo treba premisliti dvakrat.
 
Tudi v finalu so fantje pokazali izjemno igro in s krepko prednostjo premagali domačo ekipo Gimnazije Franceta Prešerna in s tem osvojili 1. mesto.
 
»Na tekmi podpora družine da veliko energije, zato se še posebej potrudim,« je povedal Luka Mezgec in se še pošalil: »Le premalokrat pridejo!« Sam pravi, da je v ciljni črti vedno pritisk. Zaveda se, da je v kolesarstvu zato, da zmaguje.
 
Zame malo nepričakovano, saj sem se tekmovanja udeležil prvič, sem osvojil prvo mesto in s tem brezplačen tečaj in prvo opravljanje izpita za turističnega vodnika na nacionalni ravni.
 
O športu in šoli z Mio Krampl, 19-letnico, ki je letos končala gimnazijo, odkljukala maturo in maturantski ples, začela nabirati izkušnje prek študentskega servisa in dosegla do zdaj dva največja dosežka v karieri, in 21-letno Emo Klinec, ki je premagala hudo poškodbo kolena, se vrnila na skakalnico, dokazala, da sodi med najboljše skakalke sveta, ter prav tako na naši šoli dokončala maturitetni tečaj.
 
Tudi mi smo uradno postali pravi IB-jevci. Debeli rtič smo zapustili z novimi izkušnjami, znanjem in prijatelji ter postali še bolj povezani in pripravljeni na novo šolsko leto.
 
Sprehodili smo se po šotnem barju, ki je tudi najbolj južno ležeče barje v Evropi. Imenuje se tudi visoko barje, ker se površje rahlo dviguje zaradi nalaganja plasti mahu.
 
Hvaležni smo bili še za vikend pred nami, da smo si nabrali novih moči in se kolikor toliko spočiti v ponedeljek prikazali na hodnikih Gimnazije Kranj (oh, kako smo jo pogrešali).
 
Matura kot končno dejanje srednješolskih let je zdaj za nami, začenja pa se novo obdobje, obdobje študija, v katerem se bomo usmerili vsak v svoje področje in znotraj tega nadgradili svoje znanje. Na trg dela bomo tako vstopili s strokovnimi znanji, ki jih bomo lahko ponudili delodajalcem.
 
Tako je v sončnem vremenu hitro minil prijeten vikend, ki je bil zaznamovan s športom v okolju prelepe bohinjske narave.
 
Planinska pot do vrha nas je vodila po kraških travnikih in gozdovih, nazadnje pa smo hodili po ozki stezici na robu planote. Takrat nas je ujela tudi manjša nevihta, ki pa nam na srečo ni prišla do živega.
 

Danska od blizu

16.09.2019
Kot nagrado za vestno delo in sodelovanje v šoli, uspehe na tekmovanjih in pri obšolskih aktivnostih sva si prislužila izlet, ki sta nama ga omogočili Gimnazija Kranj in Društvo slovensko-danskega prijateljstva.
 
Olimpijci so Tevž Lotrič, Aleš Globočnik, Tjaša Sušnik, Job Stopar in Benjamin Bajd.
 
Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič so bili člani ilegalne narodno radikalne organizacije slovenske in hrvaške mladine v Julijski krajini in Istri, ki se je aktivno uprla fašističnemu režimu na Krasu, Tržaškem in v Istri. Bili so del gibanja, znanega pod imenom TIGR.
 
Letos je bil krst nekoliko drugačen, saj je na njem sodeloval tudi naš novi ravnatelj mag. Aljoša Brlogar. V komisiji so bili četrti letniki, ki so fazanom in ravnatelju pripravili tri zabavne izzive, s katerimi so prvošolci pokazali svojo iznajdljivost in domišlijo.
 
V gimnazijski knjižnici smo se s kulturno prireditvijo ob podelitvi IB-diplom poslovili od osme generacije četrtošolcev, maturantov mednarodne mature.

Uporabne povezave

2018 2019 2020
oktober november december
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se