Oxford je bil moja prva, vendar nikakor ne edina izbira

Mednarodna matura dijaka iz številnih razlogov izredno dobro pripravi za študij

 

Gimnazija Kranj, petek, 18. januarja 2013

Intervju z Vitanom Blagotinškom dijakom mednarodne mature iz 4. h. Vitan dosega izjemne rezultate na akademskem področju. Na kranjsko gimnazijo je iz Slovenj Gradca prišel v tretjem letniku. Ambiciozni dijak je vedno pripravljen sodelovati v najrazličnejših projektih in dosledno sledi svojim ciljem. Z Vitanom se je pogovarjala sošolka Klara Hofer.


 

Vitan, najprej iskrene čestitke za tako izjemen dosežek!

Kakšen je občutek ko izveš, da si sprejet na tako elitno univerzo kot je Oxford?

Najlepša hvala. Občutek je čudovit. Počutil sem se hvaležno, olajšano. Zdelo se mi je, da je moj dosedanji trud na nek način poplačan, da sem uresničil visoko zastavljen cilj. Po drugi strani je s tem povezan tudi občutek odgovornosti in pripadnosti do ljudi, ki so mi stali ob strani in mi pomagali, tako na nivoju osebnostnega kot intelektualnega, z izobraževanjem povezanega razvoja. Hvaležen sem bil, da mi je bila dana možnost, da sem uresničil svoja pričakovanja, pa tudi pričakovanja ljudi, ki so verjeli vame. Ob strani so mi stali vsi sorodniki, še posebej pomagala pa mi je moja mama. Za pomoč se iskreno zahvaljujem tudi profesoricama kemije in biologije, prof.Petri Flajnik in prof. Vandi Kukec, razredničarki, prof. Barbari Kušar, ter koordinatorici mednarodne mature na Gimnaziji Kranj, prof. Nataši Kne Leben.

 

Kdaj si vedel, da se bo tvoja študijska pot nadaljevala v tujini? Te je program mednarodne mature spodbudil k temu ali si o tem razmišljal že prej?

O študijski poti v tujini sem razmišljal že precej pred začetkom šolanja na programu mednarodne mature, na katerega sem se prijavil med drugim tudi zaradi lažje oziroma morda bolj direktne poti do šolanja v tujini. O načrtih za prihodnost in študiju sem se veliko pogovarjal s sošolcem, ki se je odločil za mednarodno maturo na Drugi gimnaziji Maribor, ter z znanko, ki je program mednarodne mature lani zaključila na United World College of the Adriatic v Devinu v Italiji. Ko sem kot dijak zadnjega letnika mednarodne mature izpolnjeval vlogo za vpis na angleške univerze, sem dokončno potrdil svoj prvi korak na začrtano pot, ki sem si jo izbral že veliko prej.

 

Kaj boš pravzaprav študiral in kdaj si vedel, da je prav Oxford univerza zate?

Prijavil sem se na študij biokemije. Nekako sem se za Oxford kot prvo izbiro pri vpisu odločil že v drugem letniku srednje šole, torej že pred obiskovanjem programa mednarodne mature. Priznam, da do poletja 2012 (torej, poletja med tretjim in četrtim letnikom) nisem bil prepričan, na katere univerze bom poslal vlogo poleg vloge za vpis na Oxford. V tednu, ko sem se udeležil intervjujev, pa sem bil resnično dokončno odločen, da želim svojo študijsko pot nadaljevati na Oxfordu. Ne glede na vse informacije, ki sem jih predhodno dobil, je oseben obisk univerze popolnoma drugačna in nova izkušnja. Ko sem se v prostem času med intervjuji sprehajal po mestu, sem se vsake toliko časa vprašal: »Se bom naslednje leto po teh čudovitih ulicah sprehajal kot študent najstarejše univerze v angleško govorečem svetu?« Vedel sem, da bi študij na Oxfordu pomenil uresničitev mojih sanj, prizadevanj in želja.

 

Se ti zdi, da bi bila tvoja pot do želene univerze težja, če se ne bi odločil za program mednarodne mature?

Tega najbrž ne morem objektivno oceniti, vendar se mi zdi, da bi bil odgovor pritrdilen. Mednarodna matura dijaka iz več razlogov izredno dobro pripravi za študij. Predvsem zaradi samostojnega dela, uporabe številnih strokovnih izrazov v angleščini, večje samozavesti, možnosti večjega poglabljanja v predmete, ki so dijaku blizu, itd. Na mednarodno maturo sem se prijavil z željo vpisati se na angleške univerze (spomnim se, da sem vzporedno gledal Oxfordovo spletno stran, ko sem se prijavljal na mednarodno maturo, pa mi je mama rekla, da naj bom najprej sploh sprejet na IB, potem pa se naj ukvarjam z vpisi na univerze). Zdi se mi, da smo imeli kot dijaki mednarodne mature več možnosti tudi za pridobivanje informacij o vpisu v povezavi z dijaki mednarodne mature iz Ljubljane ter Maribora ter zaradi obiskov predstavnikov različnih univerz na šoli. Pri vpisu so mi, kot sem že omenil, veliko pomagali predvsem profesorji mednarodne mature ter koordinatorica programa. Vsekakor je bil vpis na mednarodno maturo prava odločitev.

 

Je bil Oxford tvoja edina izbira ali si se prijavil še kam?

Oxford je bil moja prva, vendar nikakor ne edina izbira. Sistem UCAS, prek katerega dijaki opravljamo prijave na različne angleške univerze, omogoča prijavo na pet ustanov hkrati. Poleg Oxforda sem se odločil še za Imperial College London, University of Warwick, University of York ter University of St Andrews. Še pred odgovorom z Oxforda, sem dobil že dva pozitivna odgovora na vlogo za vpis, zato mi je bilo na samem razgovoru na Oxfordu, pa tudi med čakanjem na rezultate, nekoliko lažje.

 

Si pričakoval, da boš sprejet?

Skoraj prepričan sem bil, da bom povabljen vsaj na razgovor na Oxford (ostale univerze za mojo študijsko smer ne zahtevajo osebnega razgovora), kar se je novembra tudi uresničilo. Na obeh intervjujih, ki sem se jih udeležil v začetku decembra, sem imel resnično zelo dober občutek, zato sem upal, da me le-ta ne bo pustil na cedilu. Na svoj občutek se po navadi lahko zanesem, vseeno pa pride kdaj tudi čas, ko popolnoma odpove, zato se nisem upal pretirano veseliti, preden sem dobil uradno obvestilo. Ko sem dobil elektronsko pošto, kasneje pa še pismo, se mi je v resnici odvalil kamen od srca.

 

Kljub vsemu pa je študij v tujini ogromen korak ... Te je kaj strah?

Na nek način vsaka res velika sprememba vzbuja določeno mero strahu. Lagal bi, če bi rekel, da sem popolnoma brez skrbi, ugotavljam pa, da je najboljše zdravilo vsaj v tem primeru iskanje novih informacij, ki omogočajo večjo varnost in večji pregled nad situacijo. Največja napaka, ki bi jo lahko naredil, bi bila, če bi popolnoma brez kakršnekoli predstave o študiju, bivanju, zahtevnosti in stroških na Oxfordu oktobra enostavno zakorakal z letala in se brezglavo podal v nov svet.  Vsekakor vem, da je velik del začetne spremembe tudi prilagoditev na novo okolje, nove ljudi, nov način dela… Verjamem, da se bo vse uredilo tako, da bo prav in zame najbolje, kakorkoli že bo.

 

Vitan, zdi se, da lahko postaneš eden redkih, ki bodo na mednarodni maturi dosegli prav vse točke. Ali sploh obstaja področje, ki ti povzroča vsaj malo preglavic?

Priznam, da mi športna vzgoja resnično nikoli ni šla od rok. Kar se tiče števila točk, pa lahko rečem, da bi bil s takšnim rezultatom brez dvoma izredno zadovoljen, ne upam pa si napovedovati lastnega števila točk. Vsekakor je moj osebni cilj čim bolj približati se temu rezultatu. Število dijakov mednarodne mature z vsemi 45 točkami je za tiste, ki so maturo opravili v majskem roku leta 2012, znašalo 0.25 odstotka celotne generacije oz. 144 dijakov (IB Diploma Programme Statistical Bulletin, May 2012 Session). Na Drugi gimnaziji v Mariboru sta v tem roku, če se ne motim, 45 točk dosegli dve dijakinji, kar je velik uspeh.

 

Tvoje načrte za bližnjo prihodnost torej poznamo, zanima pa me, kakšni so tvoji načrti po končanem študiju?

Vsekakor sem o tem obdobju, ki je oddaljeno še kar nekaj let, že precej razmišljal, vseeno pa ne morem reči, kam me bo zanesla pot. Predvidevam, da bom po končanem študiju biokemije želel izobraževanje nadaljevati tudi na nivoju doktorskega študija, morda s področja farmacije ali klinične biokemije. Zanimalo bi me predvsem raziskovalno delo, morda v raziskovalnem oddelku kakšnega podjetja za biotehnologijo ali farmacijo, morda pa me bo akademska sfera v Oxfordu toliko pritegnila, da bom želel tam ostati tudi po koncu študija kot raziskovalec v okviru univerze.

 

Za konec pa še: Kakšen je recept za povabilo na Oxford?

Pozitivna naravnanost in optimizem, samozavestno in dobro opravljen intervju, ambicioznost in želja po uspehu,  predvsem pa redno in poglobljeno šolsko delo. Verjemite vase in uspelo vam bo.

 

 

 

Uporabne povezave

2019 2020 2021
oktober november december
p t s č p s n
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se